Спорт

Легендарни Фјодор о Србији и Русији: Пријатељство братских народа је вишевековна духовна веза

Један од највећих бораца свих времена, Фејодор Јемељаненко, још једном је говорио о везама српског и руског народа
Легендарни Фјодор о Србији и Русији: Пријатељство братских народа је вишевековна духовна веза© РИА Новости/Нина Зотина

Највећи ММА борац свих времена, мајстор самба и џудоа, Рус Фјодор Јемељаненко, говорио је за "Спортски журнал" о везама између Русије и Србије. Легендарни борац је посећивао Србију у прошлости, а српску патриотску песму ("Химна за живот Србије") је одабрао за излазак на последњу борбу у каријери.

"Срби су наш братски народ. За наше земље и наше народе душа ће увек да буде важнија од новца и других материјалних вредности. Пријатељство међу нашим братским народима не мери се новцем, то је вишевековна духовна веза, која је била, јесте и биће независно од вредности које преовлађују у свету. Веома волим Србију, имам много пријатеља Срба. Стално смо у вези. Радује ме повратак у Србију сваки пут, откривање нових светих места, дружење с људима."

Јемељаненко је потврдио да постоји могућност "борбе" са још једним легендарним борцем - боксером Мајком Тајсоном.

"У једном интервјуу су ме питали да ли сам спреман за меч са Тајсоном. После тог интервјуа је стигла понуда, која се сада разматра, али појединости не могу да откривам", истакао је Јемељаненко.

Уколико дође до борбе, она ће се одржати по боксерским правилима.

"Боксер може да примени сав свој арсенал за разлику од представника мешовитих борилачких вештина. Не треба ни да се заборави да је Мајк Тајсон био, јесте и заувек ће остати легенда светског бокса. Без обзира на то што је одавно завршио каријеру,још увек је опасан за сваког противника: вештине стицане годинама нису нестале. Што се тиче мојих борби у ММА, њихов велики број у последње време је протекао у гарду. Свако од нас има велико искуство из такмичења и понекад је један тачан ударац довољан да се пре рока заврши меч. Зато борба може да пође по било ком сценарију."

Јемељаненко је мајстор самба и џудоа, а упркос томе што је један од најкомплетнијих борца свих времена истиче да савршени борци не постоје.

"Заиста, кад се говори о самбу, нарочито о његовом борбеној дисциплини, може да се каже да та врста спорта ствара универзалне борце, који немају слабо место. Али, на струњачи или у рингу увек имају значај најразличитији фактори: старе повреде, промена временских зона, расположење, психичко стање, могући проблеми код куће... Због тога, ма како да је спортиста припремљен на струњачи или у рингу, случајност увек има своје место."

Јемељаненко каже да нас спорт учи да је пораз саставни део живота и да је битно "устати после пада", док је у самбу за нијансу другачије - ова вештина учи како да избегнете пад.

image