Спорт

Ратков: Није било дилеме око избора дреса - Србија је моја земља!

Петар Ратков са нестрпљењем чека на деби у дресу са националним грбом

Петар Ратков је имао понуде да игра за Бугарску и Хрватску, али је изабрао дрес земље која му лежи на срцу - дрес репрезентације Србије.

Млади нападач се нашао на списку селектора Стојковића и биће у конкуренцији за тим на мечевима против Мађарске и Црне Горе.

"Осећај је невероватан. Нашао сам се у друштву момака које сам до скоро пратио на телевизији. Србија је моја земља, овде сам рођен... Код мене ниједног тренутка није било дилеме, желео сам искључиво дрес Србије и жеља ми се остварила. Имао сам велику подршку породице, чекао бих и дуже да је требало. Сада сам ту и даћу све од себе да допринесем добрим играма и победама своје репрезентације", Рекао је Ратков за сајт ФСС.

Ратков је још у септембарском термину био на ширем списку кандидата за А репрезентацију.

"Нажалост, повредио сам се на првенственој утакмици и нисам могао да се ставим на располагање за дуеле против Мађарске и Литваније. Сада сам обавио разговор са селектором Стојковићем, рекао ми је да сам донео праву одлуку и да је срећан због тога. Испратио сам обе утакмице у септембру, Мађари су нам у Београду нанели непријатан пораз и дали нам додатни мотив да им се реванширамо у Будимпешти. Радује ме најава да ће трибине стадиона у Будимпешти бити испуњене до последњег места."

Раткова очекује жестока конкуренција у нападу наше репрезентације.

"Митровић, Влаховић, Јовић, Јовељић… Све су то сјајни нападачи од којих може доста да се научи. Митру сам се дивио као клинац, сматрам га за свог фудбалског идола, а сада сам доживео да делимо свлачионицу и да будемо у истом тиму. Упијам сваки његов потез и трудићу се да сваку шансу коју добијем искористим на прави начин."

После дебија из снова на коме је забележио и првенац у дресу Салцбурга, затим паузе због повреде, српски репрезентативац је поново ушао у такмичарски ритам и све чешће добија шансу у тиму аустријског шампиона.

"Све је лакше уз Страхињу Павловића који је староседелац у клубу и много ми је помогао на плану адаптације на нову средину. Живимо стан до стана, скоро да делимо исту терасу и не раздвајамо се по цео дан. Реч је о сјајном момку који на терену плени карактером и темпераментом. У сваком тренутку зна шта хоће, гине за екипу и даје последње атоме снаге. Тешко му је пао црвени картон на последњој утакмици против Клагенфурта, али не сумњам да ће се брзо подићи и поново бити стуб одбране Салцбурга. Било је занимљиво када сам добио први позив од Драгана Стојковића, Страхиња и Алекса су ми рекли: 'ово ти је животна шанса, дај све од себе да је искористиш'. На мени је да их послушам и да оправдам очекивања", закључио је млади нападач.

image