Спорт

Чечени гарантују УФЦ спектакл – Махачев ипак са Волкановским, Чимајев се враћа против Усмана

Догађај УФЦ 294, који је на програму за седам дана (субота, 21. октобар), могао би да буде један од најјачих у последње време, иако почетком седмице није тако изгледало
Чечени гарантују УФЦ  спектакл – Махачев ипак са Волкановским, Чимајев се враћа против УсманаGetty © Paul Kane / Stringer

Такмичење у Абу Дабију у организацији највеће и најпознатије ММА организације претрпело је два снажна ударца јер су због повреда отказали Чарлс Оливеира и Пауло Коста.

Чарлс Оливеира је отказао због дубоке посекотине коју је добио током спаринга припремајући се за шампионску борбу са Исламом Махачевом, а у место њега је "ускочио" Александер Волкановски.

Махачев ће после годину и по дана поново моћи да изађе са руском заставом на леђима, пошто је УФЦ пре неколико дана укинуо забрану.

Реванш руског и аустралијског аса биће главна борба вечери, а пре њих двојице у октагон ће ушетати још два велика УФЦ имена.

Контроверзни Хамзат Чимајев, Чечен који наступа под шведском заставом, требало је у повратничкој борби да се бори са Паулом Костом. Међутим, Бразилац је морао да одустане после операције лакта коју је имао пре неколико седмица и инфекције која је уследила.

Иако се чинило да је све изгубљено, из УФЦ-а је стигла "бомбастична" вест – противник Хамзату биће некадашњи шампион Камару Усман.

Момку из Нигерије биће то дебитантски наступ у средњој категорији – до 84 килограма. Усман је изненађујуће изгубио појас шампиона у дивизији до 77 килограма, када га је у августу 2022. године у једно од највећих преокрета у историји УФЦ поразио Лион Едвардс. Претходно је Усман чак пет пута бранио титулу.

Меч ће имати и додатну тежинујер је председник УФЦ Дејна Вајт најавио да ће борба Чимајева и Усмана бити тзв. "елиминатор".

То значи да ће победник добити прилику да се бори за шампионски појас, који је на опште изненађење освојио Шон Стрикленд, који је шокирао Израела Адесању.

Чимајев је од доласка у УФЦ остварио шест победа, а тренутно у ММА мечевима има скор од 12 победа (шест нокаута, пет сабмишна) у 12 наступа у професионалном кавезу. На старту каријере овај рођени Чечен борио се под шведском заставом, а однедавно је добио држављанство Уједињених Арапских Емирата.

Овим борбама претходиће оне уводне, у којима ће Руси такође играти велику улогу – у полутешкој категорији (до 93 килограма), Магомеду Анкалајеву ће на мегдан изаћи Џони Вокер, док ће у бантам категорији (до 61 килограма), у октагон ући један од браће Хабиба Нурмагомедова.

Саид Нурмагомедов ће се борити са Таџикистанцем Муином Гафуровом.

image