Спорт

Бензема постао државни непријатељ због рата у Израелу, министар тражи одузимање француског пасоша

Министар унутрашњих послова Француске Жералд Дарманен оптужио је Карима Бензему да има директне контакте са Муслиманском браћом, начелно хуманитарном организацијом коју у многим земљама – рецимо Саудијској Арабији, Уједињеним Арапским Емиратима или Египту – смaтрају и терористичком
Бензема постао државни непријатељ због рата у Израелу, министар тражи одузимање француског пасошаGetty © Christian Hofer / Stringer

Бензема је пре неколико дана на друштвеним мрежама захтевао да престане бомбардовање Газе чији су становници "још једном жртве неправде која не прашта ни женама ни деци".

После његове објаве, реаговао је Дарманен, који је оптужио француског фудбалера за директне контакте и затражио да му се укине држављанство Француске.

"Ако су коментари министра истинити, морамо да размислимо о санкцијама против Карима Бенземе", изјавила је Валери Бојер, потпредседница конзервативне Републиканске партије.

Бојерова је истакла да би одузимање Златне лопте – највећег индивидуалног признања које један професионални фудбалер може да добије, а који је Бензема освојио 2022. године – могла да буде "прва, симболична акција" против играча, а предложила је и одузимање пасоша као секундарну меру.

"Не смемо да прихватимо да светски познати француски фудбалер не поштује и издаје своју земљу", навела је Бојерова у саопштењу.

Француска сенаторка је реаговала после изјаве Дарманена у уторак, иако он није пружио никакве доказе о својим тврдњама.

"Господин Бензема је повезан са озлоглашеном Муслиманском браћом, сви то знамо", рекао је у једном телевизијском интервјуу.

Овакве наводе Каримов адвокат је брзо демантовао.

"Ово је лаж! Карим Бензема никада није имао везе са овом организацијом!", изјавио је адвокат Иг Вижије, који је наговестио и правне акције против министра.

Један од најбољих француских нападача свих времена почео је каријеру у Олимпику из Лиона, потом је скоро 10 година носио дрес мадридског Реала са којим је освојио све што се може освојити, да би током лета прешао у Ел Итихад из Саудијске Арабије.

Бензема је у Арабији добио уговор вредан 200 милиона долара годишње, али је истакао да му је главни мотив за прелазак био то што је муслиман и што је веома посвећен вери.

"Важно је да будем у муслиманској земљи у којој осећам да ме људи воле, то ће ми дати нови живот. Верник сам и то је веома битно за мене", изјавио је по потписивању уговора за шампиона Саудијске Арабије.

На питање француског радија "РМЦ" да појасни Дарманенову изјаву, кабинет министра је рекао да је приметио "споро кретање ставова Карима Бенземе ка тврдом, ригорозном облику ислама, типичне за идеологију Муслиманске браће које се залажу за ширење исламских норми у различитим областима друштва, посебно у спорту – што је укључивало и прозелитизам на друштвеним мражама".

Из кабинета су свесни да ова запажања "не представљају основу за правни поступак", али истичу да је у питању "поприлично сумњив сигнал спортисте са тако великим бројем пратилаца".

Бензема је рођени Француз алжирског порекла.

Подсетимо, немачки фудбалски клуб Мајнц, као и француска Ница, суспендовали су фудбалере Јуцефа Атала и Анвара Ел Газија, због њихових објава на друштвеним мрежама у којима подржавају народ у Палестини.

image