Спорт

Улазак у Лигу шампиона – последњи корак саудијског освајања фудбала

Спекулације које седмицама круже у фудбалским круговима могле би да се обистине, што би трајно променило најважнију споредну ствар на свету
Улазак у Лигу шампиона – последњи корак саудијског освајања фудбалаGetty © Francois Nel

Саудијска Арабија планира да започне преговоре са Европском фудбалском унијом (УЕФА) како би њени клубови приступили елитном европском такмичењу, пошто је претходних месеци потрошила стотине милиона долара како би најзвучнија имена овог спорта привукла у своју лигу.

"Покушавамо да будемо другачији, тако да ће сваки формат промене и побољшања, који може да буде имплементиран у нашу лигу, бити добродошао", рекао је Карло Нора, шеф оперативе саудијске Про лиге.

И поред тога, додаје Нора, Про лига остаје "потпуно посвећена" члан Азијске Лиге шампиона, што је најјаче фудбалско такмичење на најмногољуднијем континенту.

Италијански "Калчомеркато" средином јула ексклузивно је јавио да УЕФА разматра преседан и увођење специјалне позивнице за Лигу шампиона.

"Вајлд картом", сличном као у тенису, било би дозвољено клубовима ван "старог континента" да се такмиче у Лиги шампиона.

Италијани су спекулисали да је главни разлог ове иницијативе чињеница да је велики број фудбалских звезда отишао у Саудијску Арабију. И то не само оних који су на заласку каријере, већ и играча који су у најбољим фудбалским годинама, попут наших Сергеја Милинковић-Савића и Александра Митровића.

Сви преговори око преласка саудијских тимова у европску Лигу шампиона, највероватније ће бити одржани између организатора, односно Уефе и Фудбалске федерације Саудијске Арабије.

Европска кућа фудбала има пет неевропских чланица, укључујући и Казахстан, чији клубови учествују у Лиги шампиона.

Систем такмичења мења се од следеће сезоне, када ће уместо досадашња 32, нити 36 учесника. Проширење Лиге шампиона значи и да се отварају места за некога да "ускочи са стране".

Звонимир Бобан, главни фудбалски оперативац у УЕФА, изјавио је за "Јутарњи лист" да од тога нема ништа и да су у питању неистине, што је потом потврдио и председник Александар Чеферин.

"То је сулуда измишљотина наводно озбиљног листа из Италије!", оштро је реаговао Бобан.

"Озбиљни новинари и новинске куће нас питају да ли је нешто истина или није, не лупају овакве глупости. Лигу шампиона, као и сва Уефина такмичења, играће само европски клубови. То је председник Чеферин рекао сто пута. Изгледа да није лако слушати и написати истину, али у таквом лудилу живимо. Или боље рећи – неки живе!"

Међутим, "Блумберг" пише да је реална ситуација мало другачије и да ће преговори око приступању почети.

Саудијски клубови су претходних месеци потрошили око 650 милиона долара на довођење великих звезда. У питању је новац који је издвојен само за обештећења, док су плате, бонуси који следују самим играчима, драстично веће.

Почело је довођењем Карима Бенземе из Реала, потом су стизали Нголо Канте, Роберто Фирмино, Калиду Кулибали, Едуар Менди и многи други. Било је позива и Луки Модрићу, па се чинило да је у питању пројекат који за циљ пре свега има популаризацију фудбала у том делу света довођењем играча на прагу пензије.

Онда се десио потпуни преокрет на тржишту – прво понуда Бернарду Силви, па долазак Сергеја и Митра, значио је да они желе и фудбалере који су у "прајму". Све је заокружено доласком суперстара Нејмара, Бразилца који и даље држи рекорд по висини трансфера из Барселоне у Пари Сен Жермен.

Чини се нема шта Нејмар није добио од Саудијаца, а челници фудбала у овој монархији наставили су своју мисију без трунке задршке.

Покушали су да доведу и Лионела Месија, али је он одлучио да пређе у Интер Мајами. Непристојну понуду послали су на адресу Килијана Мбапеа чији је однос са ПСЖ-ом на граници пуцања, Француз је ипак остао међу "свецима", док је њихова последња жеља такође неостварена (са сада).

Пре неколико дана појавила се информација да би и Мохамед Салах могао пут Саудијске Арабије, што би га учинило најплаћенијим фудбалером на свету.

"Немамо ниједну понуду, Салах је играч Ливерпула. Чак и да добијемо понуду, наш одговор ће бити не. 'Мо' је 100 одсто посвећен клубу и остаје овде. Немамо даље шта да причамо о овој теми", рекао је менаџер "црвених" Јирген Клоп.

Све је, ипак, почело од Кристијана Роналда, који је годину дана раније "повукао ногу" потписивањем историјског уговора за Ел Наср.

"Сви сада желе овде да играју, Саудијска лига је боља од америчке МЛС лиге. Нећу се сигурно више никада вратити у Европу. Врата су затворена. Имам 38 година, а и европски фудбал је изгубио на квалитету. Само је Премијер лига квалитетна, далеко испред свих осталих", навео је Португалац.

Нора, који је претходно радио у најпопуларнијој компанији у свету професионалног рвања (WWE), додао је да организација чини све како би најбољи на свету долазили у Саудијску Арабију.

У томе имају неограничену помоћ Јавног инвестиционог фонда (ПИФ), у чијем влашниству су четири највећа тамошња клуба – Ел Хилал, Ел Наср, Ел Итихад и Ел Ахли.

"Чинимо све да те играче доведемо у Саудијску Арабију. То не значи да имамо неограничени буџет, али не смемо себе да ограничавамо уколико желимо највеће таленте овде. Морамо платити тренутне износе како би дошли."

Инвестициони фонд је власник Њукасла, све је ближе да Саудијцима припадне и велики Манчестер јунајтед, а имају сарадњу и са Светском фудбалском федерацијом (ФИФА), па ће бити домаћин Светског клупског првенства ове године.

Све је то део припреме за истицање кандидатуре за добијање Мундијала 2030. године, али им није фокус само на фудбалу. Велики новац уложили су у голф, као и у тенис – "купили" су Завршни турнир играча нове генерације који ће следећих пет сезона бити игран у Ријаду.

Тектонске промене и толико улагање у спорт критичари описују као "покушај скретања пажње са стања људских права у тој земљи", пише "Гардијан".

Саудијска Арабија је потрошила најмање 6,3 милијарде долара на спортске уговоре од почетка 2021. године, што је четири пута више у односу на шест година пре тога. Саудијци су искористили више милијарди долара из свог Јавног инвестиционог фонда (ПИФ) током последње две и по године, показују резултати истраживања тог британског листа.

Организације за заштиту људских права то су назвале "спортсвошинг" – у буквалном преводу "прање репутације" кроз финансирање великих спортских догађања и куповину познатих клубова и играча.

"Личности и брендови из света спорта раније су одбијали понуде за сарадњу из Саудијске Арабије због њихових проблема са људским правима", рекли су у организацији "Грант либерти".

"Ипак, дошло је до забрињавајућих промена и уговори се сада склапају и поред проблема у тој земљи."

Саудијска улагања у спорт једнака су годишњем бруто друштвеном производу земаља попут Црне Горе или Барбадоса и далеко су већа од 1,5 милијарди, колико је процењује да је Ријад потрошио у исте сврхе од 2014. до 2021. године.

Улазак у Уефину Лигу шампиона представљао би још један велики корак, вероватно и последњи, у саудијском освајању фудбала. Од прве Роналдове сезоне у Про лиги порасло је интересовање и потписани су уговори са новим спонзорима и међународним медијским кућама.

Утакмице тамошњег првенства директно се преносе у отприлике 140 земаља, а приход од медијских права порасли су за нестварних 650 процената од доласка Кристијана.

Нора наводи да то нису "масивни приходи како би се финансирали све спортске активности", али су довољни за значајан напредак.

Саудијска Про лига је у великом налету и челни људи истичу да је у питању дугорочни пројекат за који не постоји рок када ће бити на "позитивној нули".

"Повећање вредности лиге и клубова је дефинитивно у срцу онога што радимо. Ако то учини клубове и лигу добрим средством за улагање, онда бисмо постигли циљ", закључио је први оперативац саудијске лиге.

Дешавања на Блиском Истоку на европски фудбал утичу двојако – поред реалне опасности да остану без највећих звезда, све је већа бојазан међу клубовима са "старог континента" да ће морати да праве финансијски много јаче уговоре уколико желе да их задрже.

Пребогата земља која лежи на огромним резервама нафте (Саудијска Арабија је друга на свету по количини нафте одмах иза Венецуеле), значајан је фактор на светском тржишту, посебно током трајања руске специјалне војне операције у Украјини.

Међутим, стручњаци не мисле да је све тако бајно.

Сајмон Чедвик, професор спортске и геополитичке економије у париској "Скема бизнис школи", чија су ужа специјалност дешавања у Саудијској Арабији, верује да се и у овом раскалашном систему могу очекивати осцилације.

"Саудијска Арабија је у 'цајтноту'... Они зависе од флуктуација на тржишту нафте. Морају да реагују брзо, али да имају добру стратегију и буду ефектни", рекао је Чедвик.

image