Спорт

Сферопулос и Звезда - може ли Грк слично, исто или боље од Душка Ивановића?

Ни часа нису часили у тиму са Малог Калемегдана, па су Душку Ивановићу експресно пронашли замену у виду Јаниса Сферопулоса. Грчки стручњак са собом доноси дозу искуства, дисциплине и специфичне кошарке, за коју се управа, навијачи и играчи црвено-белих, надају да ће се "примити" у Београду

Поприлично контроверзан потез повукла је управа српског клуба у раном делу сезоне.

Након само четири меча у новој сезони Евролиге, а седам укључујући и регионално првенство, црвено-бели су озваничили растанак са искусним тренером.

Душко Ивановић је неко ко је прошле успео да ускочи у једном веома кризном периоду и брзо "угаси пожар" који је затекао у тиму.

Ко би рекао да ће мање од годину дана касније, Црвеној звезди бити потребан пресликан третман.

Шта није ишло

Ивановић је тренер који се брзо уклопио у редове Црвене звезде и овдашње кошарке, са којом није имао додир, па, неких скоро 10 година.

Црногорски стручњак се појавио у поприлично хаотичној ситуацији у Звезди прошле сезоне и на суво искуство и тренерско умеће, невероватно брзо повезао редове.

Уз пар квалитетних кадровских промена, и долазака играча који су некада радили са њим, или били жељни да то први пут ураде.

Такође, направио је Ивановић неколико "резова" у саставу и брзо и компактно спремио екипу за највеће изазове.

Како није имао луксуз да од почетка сезоне започне да тренира екипу, самим тим и селектира играче, Ивановићева прва сезона на клупи Звезде сматрала се успешном, упркос томе што се црвено-бели нису пласирали међу осам најбољих у Евролиги, али и остали без трофеја у АБА лиги.

Коначни суд његовог мандата могао се дати тек од ове сезоне.

Иако су многи са разлогом мишљења да се прерано растао са Звездом, исто тако се може потврдити да је тим са Малог Калемегдана изгледао поприлично лоше у последње време.

Нису проблем биле промашене отворене тројке, или изгубљене лопте у кључним тренуцима, већ то што је екипа често изгледала потпуно изгубљено, а Ивановић као да не зна која петорка му се налази на терену, кога треба убацити, кога одморити, па чак и кога уврстити међу 12 играча за дати меч.

Са сигурношћу се не може знати и вероватно се никад неће сазнати, али делује да је Ивановић изгубио свлачионицу, што се у спорту брзо примети и кажњава.

Ту се могу поставити питања да ли је Ивановић коначно имао слободу бирања тима, или је управа Звезде решила да неке играче доведе на своју руку.

Уколико јесте, онда се може рећи да је могао и боље да изабере, а уколико није, онда се може рећи да је растанак био неизбежан.

Ко је и шта је Јанис Сферопулос

Брзо је Звезда реаговала и нашла замену црногорском стручњаку.

Помињали су се бројни домаћи стручњаци (Радоњић, Алимпијевић, Јовановић), али и многи страни (Јасикевичијус, Тринкијери).

Ипак, нико од наведених, већ Јанис Сферопулос, искусни 56-годишњи тренер.

Након што је био асистент у тимовима реномеа каквог су ПАОК, Олимпијакос, ЦСКА и Хјустон рокетси, Сферопулос се у орбиту главних тренера избацио ангажманом Паниониосу.

Убрзо је уследео и врхунац каријере, пошто је постигао договор да постане тренер Олимпијакоса.

Са грчким црвено-белима, два пута је стизао до финала Евролиге, а освојио је две титуле шампиона Грчке.

Након Олимпијакоса се отиснуо у Израел, где је скоро четири године водио "понос Израела", екипу Макабија.

Његове екипе умела је да карактерише снажна одбрана, што би требало да одговара играчима Звезде.

Оно што је посебно занимљиво, јесте чињеница да је Сферопулос прву евролигашку утакмицу као тренер у каријери, водио управо у "Штарк арени" у Београду, када је Олимпијакос гостовао код Црвене звезде.

Судбина је решила да поново споји Грка и Звезду, овога пута у другачијим улогама и улозима.

Шта очекивати и чему се надати са Грком на клупи

Јанис је више од годину дана без ангажмана, пошто је у фебруару 2022. године добио отказ у Макабију из Тел Авива.

Чињеница да се ниједан евролигашки тим, није определио за сарадњу са Сферопулосом, може пробудити сумњу у његово умеће и репутацију.

Такође, није се превише прославио на клупи Макабија. Два пута није успео да дође до плеј-офа, а у тренутку отказа је у Евролиги имао скор 11-12.

Ипак, многи олако заборављају шта је, не тако давно, представљао Јанис Сферопулос у европској кошарци.

Црвена звезда је на своју клупу довела једног од најбољих стручњака Европе, али и искусног и специфичног тренера.

Игру воли да базира на дисциплини у одбрани, што је пословнично знало да донесе успеха у Црвеној звезди.

Изузетно битно ће бити то како ће се прилагодити Звезди, али и обрнуто.

Уколико је Ивановић изгубио свлачионицу, Сферопулос ће морати брзо да је задобије, што према речима људи који су радили са њим, неће бити проблем.

"Јанис је супер и као особа и као тренер. Имали смо одличну сарадњу. Нажалост, улетела нам је корона и разбуцала све то што смо радили у једном периоду. Сви имају само речи хвале за њега – и играчи и генерално у клубу", рекао је за "Спорт клуб" Никола Вујчић, бивши кошаркаш који је недавно као тим менаџер Макабија сарађивао са Сферопулосом.

"Веома организован човек који врши темељну припрему за сваку утакмицу и за сваки тренинг. Поседује велику енергију, а играчи га воле и цене, цео његов приступ је прави – када смо морали да се растанемо, никоме није било драго. На терену и ван терена, његов однос са играчима је одличан. Неке ствари, наравно, зависе и од екипе – у Звезди ће морати другачије да ради неке ствари које је радио у Макабију, али он све зна и све прати, доста смо разговарали нас двојица и у међувремену, па сам уверен да ће се брзо прилагодити", додао је Вујчић.

Према речима човека који је блиско сарађивао са Сферопулосом, може се закључити да је грчки стручњак оставио добар утисак и траг у тимовима у којима је радио, те на навијачима Звезде остаје нада да ће тако бити и у српском клубу.

Руку на срце, Јанис долази у веома тешком тренутку и нема много времена и простора за компромис и празан ход.

Дебитоваће у мечу против ФМП-а у АБА лиги, али га већ у четвртак очекује "пакао" у петом колу Евролиге, пошто ће Звезда гостовати код Партизана у "вечитом дербију".

Црвено-бели поново су у ситуацији у којој су били прошле године, пошто нови тренер има задатак да "гаси пожар" и повезује редове екипе која изгледа поприлично безидејно у последње време.

На Сферопулосу је да покаже може ли слично, исто или можда боље тај посао да одради од његовог претходника, са којим дели сличну кошаркашку филозофију и принципе...

image