Спорт

Хроника пропасти Ајакса: Од снова у Лиги шампиона до срамне фотографије и зоне испадања

Француски филозоф Блез Паскал је рекао да "сви проблеми човечанства потичу од човекове неспособности да мирно седи сам у соби". Ове речи из 17. века прецизно описују крах фудбалског великана Ајакса, који је, колико год то банално звучало, почео неких 400 година касније јер неко није могао да задржи панталоне на себи
Хроника пропасти Ајакса: Од снова у Лиги шампиона до срамне фотографије и зоне испадањаGetty © Dean Mouhtaropoulos / Staff / Tanjug / AP Photo / Peter Dejong

Ајакс је у недељу доживео ново понижење. Упркос вођству 20 минута пре краја утакмице, екипа из Амстердама изгубила је 4:3 на гостовању у Утрехту и четвртим поразом заредом остала на претпоследњем месту холандске Ередивизије. 

Али прича о распаду Ајакса почиње неких 20 месеци раније, почетком 2022. године.

Фудбал је чудна игра. Једне вечери вас секунде деле од финала Лиге шампиона, а онда све почне да пропада с једном фотографијом приватних делова тела члана управе клуба.

Ајакс је 8. маја 2019. године имао сан у својим рукама. Пола Европе их је већ видело у финалу Лиге шампиона, али је Лукас Мура тамо ипак послао Тотенхем. Упркос разарајуће болном поразу, холандски великан је те сезоне премашио сва очекивања и то више пута.

За екипу која долази из лиге у којој нема шеика са Блиског истока, нити сличних пребогатих инвеститора, из лиге у којој новац добијен од ТВ права може да се мери са енглеским клубовима, али оним из Чемпионшипа, сезона 2018/19 била је за памћење међу свим љубитељима фудбала.

"Копљаници" су били морални победници. Тим Ерика тен Хага је прво преживео три квалификационе рунде, а онда у групној фази у два спектакуларна меча успео да одоли Бајерну из Минхена. Згромио је Реал Мадрид 4:1 насред "Сантијаго Бернабеуа" у најлепшем плесу Душана Тадића, док је Јувентус "тукао" у Торину.

Фудбал који су играли био је спој научно прецизне комбинаторике на терену и готово перфектних техничких способности. Њу су доносили таленти попут Френкија де Јонга, Донија ван де Бека, Матијса де Лихта и Хакима Зијеша, а Тен Хагови "тренери на терену" били су Тадић и Дејли Блинд.

Мешавину свих тих квалитета донео је Ајаксов директор фудбала Марк Овермарс. Иако је кошмарна надокнада времена против Тотенхема била сурова, људи у Холандији су веровали да је ово само почетак нове ере.

Али онда се догодио кобни дан кад је Овермарс, некадашњи играч Ајакса, Арсенала и Барселоне, решио да скине панталоне у тоалету Ајаксових просторија, направи фотографију и пошаље је колегиници запосленој у клубу.

Као да то већ није било довољно лоше – испоставило се да то није био једини пут када је Овермарс слао непримерене поруке колегиницама. Овај скандал је довео до његовог одласка из клуба почетком фебруара 2022. године.

Холанђани тврде да је Овермарсово понашање било најбоље чувана тајна у клубу, упркос чињеници што у Ајаксу обично свакакве информације лако "процуре". Вероватно и то нешто говори.

У Ајаксу су почели да верују да су они Холандији оно што је Бајерн Немачкој. У мају прошле године по четврти пут заредом су постали шампиони. Иако је онај пораз од Тотенхема и даље пекао, у Лиги шампиона су наставили да остварују успешне европске ноћи – побеђивали су Челси, Борусију Дортмунд, Валенсију и Спортинг. Чинило се да су ПСВ и нарочито Фејенорд годинама иза њих.

Али фудбал јесте чудна игра. Преко ноћи се све окренуло – Ајаксу је недостајала Овермарсова способност да изнедри фантастична појачања. Не само да је откривао играче широм Европе, већ је у Јужној и Централној Америци проналазио драгуље: Давида Нереса, Давинсона Санчеза, Николаса Таљафика, Лисандра Мартинеза, Едсона Алвареза, Ентонија...

Овермарс је у Ајакс стигао 2012. године када je био део "реновирања" клуба, предвођеног од никог другог до Јохана Кројфа. Током првих пет година, управа му није дозвољавала да играчима даје плате веће од 1.000.000 евра по сезони, баш због оних финансијских лимитираности.

Но, крајем 2017. године, Овермарс је добио прилику да заједно са Едвином ван дер Саром предводи Ајакс и један од најбољих потеза које је направио било је довођење Тен Хага на место тренера. Са њим је већ сарађивао у Го Ахед Иглсима са доста успеха.

Још важнији тренутак за Ајаксов рапидни успон представљало је "пробијање плафона" за плате играча, што је омогућило доласке Тадића и Блинда из Премијер лиге. Али онда је стигао скандал и Овермарсова немогућност да задржи панталоне на себи.

Ајакс је постао шампион и те сезоне, али клуб је заменио Овермарса са неколико неискусних људи, а чак је и Ван дер Сар морао да припомогне у раду на трансферима. Клуб је остварио рекордни профит од продаје (200.000.000 евра), али и куповине играча (100.000.000 евра). Ипак, уследила је катастрофална сезона.

У Лиги шампиона су доживели бруку 6:1 против Наполија, тренер Алфред Шројдер је брзо добио отказ, а у јавности је критике предводио бивши играч Весли Снајдер, најчешће уперене против капитена Душана Тадића. Екипа је окончала сезону на трећем месту, што је значило одсуство из Лиге шампиона и неопходно резање трошкова.

Уместо истрошеног Ван дер Сара, у клуб је стигао нови директор фудбала Свен Мислинтат. Својевремено сматран за "трансфер чудотворца", убрзо се испоставило да је Швеђанин далеко ближе трансфер шарлатану.

Из клуба су отишли бројни таленти попут Мохамеда Кудуса, Јуријена Тимбера и Едсона Алвареза, а можда и најбоље предсказање катастрофе која је уследила био је Тадићев превремени раскид уговор. Србин је јавно рекао да Ајакс више нема тим који може да се бори за велике резултате какве том клубу приличе и отишао је у Фенербахче.

За то време, Мислинтат је у Амстердам довео 12 углавном непознатих талената, од којих многи нису играли на највишем нивоу. Са клупе је отерао међу навијачима популарног Џона Хеитингу и довео неискусног тренера Мориса Стајна, траживши неколико месеци стрпљења.

Али изгледа да Мислинтат није баш знао шта је заправо Ајакс. Тамо се не баве стрпљењем – једино побеђивањем. Не само да је уследио најгори старт сезоне у последњих 60 година, него се испоставило и да је Мислинтат "муљао" око трансфера.

Ајакс је открио да је долазак хрватског репрезентативца Борне Сосе био споран јер га представља немачка агенција "АКА Глобал", која наводно има удела у компанији за податке "Мечметрикс", у којој Мислинтат има акције.

Клуб је био започео истрагу око тог трансфера, али је Мислинтат добио отказ и пре него што је она завршена – све је кулминирало пре четири недеље. Фејенорд је разбио Ајакс 3:0 на "Јохан Кројф арени" за мање од сат времена, пре него што је утакмица морала да буде прекинута због убацивања пиротехнике од стране домаћих навијача. Исте вечери је Мислинтат остао без посла.

Као да то све није било довољно, Ајакс је ново дно дотакао када су хулигани наставили да дивљају, неки чак и унутар просторија стадиона, толико да је морала да реагује полиција на коњима, а летели су и сузавци. Амстердам такве сцене дуго није видео.

Меч против Фејенорда је три дана касније морао да буде настављен и завршен је 4:0 пред празним трибинама, а "копљаници" на било какву победу чекају још од краја августа и квалификација за Лигу Европе.

И каква будућност предстоји Ајаксу? Клуб је подељен, екипа се налази у зони испадања, а навијачи очајнички чекају да дође неки нови визионар који ће вратити великана на своје место.

Само да тај неко не спусти опет панталоне и извуче телефон.

image
VV inauguration
banner