Спорт

Пешић: Евробаскет није био дебакл – већ врста неуспеха, али и успеха

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић први пут је отворено говорио о Европском првенству на којем је наш тим завршио учешће у осмини финала.
Пешић: Евробаскет није био дебакл – већ врста неуспеха, али и успеха© FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Пешић је у обраћању новинарима пред утакмицу са Турском у другом кругу квалификација за Светско првенство 2023. године истакао да ништа у животу не назива дебаклом.

"Не бих говорио о дебаклима како су поједини говорили после Европског првенства. Било би добро да победимо, а Турској ће ово бити одлучујућа утакмица", рекао је Пешић на конференцији за новинаре уочи дуела са Турском.

"Никада за ништа не кажем дебакл, Европско првенство није било дебакл, већ је био врста неуспеха, али и успеха. Ми који смо дуго у спорту, не правдамо се када изгубимо, већ смо задужени да гледамо дужи процес и да из тог процеса направимо нешто што је важно за следећу акцију. Имали смо добро лето, после пуно година играчи су се одазвали, пружили сјајну игру."

Србија је пре два дана победила у гостима Велику Британију 74:68, а у понедељак од од 20 часова нашу селекцију очекује веома важан дуел са Турском.

"Желимо да уђемо у утакмицу са позитивном енергијом, да дамо максимум и да победимо. Утакмица није пресудна, али може много да нам донесе, не само због два бода, већ и у том директном сусрету бисмо имали 2-0 против Турске. Свако свакога може да победи, Летонија је екипа која ће се прва квалификовати на Светско првенство."

Кари је истакао да сви морају да се прилагоде новонасталој ситуацију у европској кошарци.

"Иако сам желео да, не само да говорим о репрезентацији што је мој први задатак, говорио сам о нашој кошарци, о нашем стању, шта би требало да урадимо да будемо бољи. Ово што желим је да се и ја мењам, прилагођавам ситуацији, али морамо сви да се мењамо, јер се толико ствари десило у европској кошарци да ако желимо да идемо напред морамо да се прилагођавамо. Не зато што нисмо најбољи, већ зато што желимо да будемо најбољи."

Пешић је истакао да очекује велику подршку навијача против Турске против које неће играти члан Анадолу Ефеса Василије Мицић.

"Не сумњам да ће навијачи бити важна покретачка снага, која нам је потребна. Нашој борбеношћу и публиком да елиминишемо тај мањак неуиграности. Кошарка је тимски спорт, у тимском спорту учествује пет кошаркаша и морају да се нађу заједно, уиграно... И када је питање напад и када је питање одбрана, као и заједнички циљеви, а заједнички циљ је да се победи", навео је Пешић.

Селектор је анализирао Турке.

"Турски кошаркаши су носиоце игре у турским клубовима. Видели сте како је Бурса направила добру игру, а носиоци те екипе су сада у репрезентацији Турске. Врло су квалитетни и уједначени, мало је турских кошаркаша који напуштају земљу, напредовали су, имају изражен и добар пројекат рада са младим играчима. Скоти Вилбекин је заменио Шејна Ларкина, он је поентер, важан кошаркаш... Мелих Махмутолу је у животној форми, а имају три плејмејкера велике класе. Борбена су екипа, разбијали су блокове против Белгије, играли су агресивно... Морамо томе да одговоримо", рекао је Пешић.

Утакмица између Србије и Турске биће одиграна у понедељак од 20 сати у дворани "Александар Николић" у Београду.

image
VV inauguration
banner