Спорт

Невероватна утакмица Николе Јокића – како да будеш најбољи са само осам поена

Најбољи српски кошаркаш Никола Јокић у ноћи између недеље и понедељка успео је нешто што је мало коме пошло за руком – био је један од најбољих играча на терену, а забележио је једноцифрен кошгетерски учинак.
Невероватна утакмица Николе Јокића – како да будеш најбољи са само осам поена© Tanjug/AP Photo/Paul Beaty

Јокић је други пут ове сезоне завршио утакмицу са мање од 10 поена, имао их је "само" осам, али је и поред тога доминирао у Чикагу, у тријумфу Денвера над Булсима резултатом 126:103.

Разлог нешто слабијег учинка у поенима није била ни мала минутажа (одиграо је више од 27 минута), нити личне грешке, пошто их није направио ниједну, већ је само играо колико је било довољно да разигра саиграче и обезбеди тријумф "грумењу".

Никола је у раној фази меча нападао кош ривала и уписао се у листу стрелаца, да би онда кренуо да разиграва саиграче.

До петнаестоминутне паузе је већ уписао 12 асистенција, чиме је изједначио лични рекорд по питању успешних додавања у једном полувремену.

Нагетси су већ тада имали +15 и било је јасно да у наставку меча треба само да одржавају стечени вишак, што су рутински учинили.

Момак из Сомбора је завршио са осам поена (4/4 из игре), шест скокова, 14 асистенција, три украдене и две изгубљене лопте.

У статистичкој категорији +/-, која мери збирно колико је тим у плусу или минусу када је одређени играч на паркету, Јокић је био убедљиво први са чак 29.

Напад је препустио Мајклу Портеру јуниору који је био најефикаснији са 31 поеном (11/16 из игре, 6/9 тројке), односно Џамалу Мареју, који је дуел завршио са 23 поена.

"Управо сте изгубили од кикирики путера и желеа", објавио је Денвер на Твитеру, подсећајући на изјаву тренера Мајка Мелоуна који је рекао да су Јокић и Мареј толико добра комбинација.

На другој страни, Зек Лавин је предводио "бикове" са 21 поеном, Демар Дерозан је додао 16, један више од Патрика Вилијамса.

Екипа из Колорада опоравила се од пораза у претходној рунди од Бостона и сада је са скором 9-4 при самом врху Западне конференције.

Чикаго је тек 12. тим Истока са шест тријумфа и осам неуспеха.

Standings provided by Sofascore
image