Спорт

Пикси пред Катар: Важно је како представљамо Србију, свима ћемо бити проблем

Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси, у последњем обраћању српским медијима пред одлазак на Светско првенство у Катар, изјавио је да ће "орлови" сваком противнику представљати проблем, као и да је битан начин на који ће репрезентација представљати земљу.
Пикси пред Катар: Важно је како представљамо Србију, свима ћемо бити проблемGetty © Jurij Kodrun

"Данас је тачно годину дана од утакмице са Португалом. Одиграли смо утакмицу која нам је донела све ово због чега морамо бити поносни. Урадили смо фантастичну ствар, постигли велики успех да се нађемо на Светском првенству у Катару, међу 32 екипе на свету. Додатно даје на важности резултат који је Србија направила током квалификација", рекао је селектор Стојковић.

"На ширем списку је било 35 играча. Избор садашњих 26 није награда, већ заслуга за оно што су урадили током квалификација: због резултата, због професионалног односа, стварања хармоничне атмосфере, као и квалитета са којим су дошли. Али ни играчима који нису на садашњем списку нису затворена врата, јер и они су квалитетни играчи који ће моћи да играју у будућности.

Пикси је додао да му је жао што је био лимитиран бројем играча које је могао да позове.

"Били смо лимитирани бројем играча и неко је морао да отпадне, а списак је дошао из логичаног следа догађаја. Састављен је хладне главе, чистих мисли, без притиска и у договору са спортским сектором. Имена која су на списку заслужују да се нађу на Светском првенству, а лично ми је жао што на њему нису и остали, са првог списка. Да је до мене, ја бих их све повео", додао је Пикси.

"Како каже песма Александре Пријовић..."

Селектор је говорио о здравственом стању његових изабраника.

"Ниједан тренер не воли кад му играчи одсуствују због повреде. Играчи су дужи период ван тима, али чврсто верујем да ће бити спремни,  ради се на томе. Има песма од Александре Пријовић, није коме је речено, већ коме је суђено. Надам се да ће бити све у реду, али и ако не буде, наћи ће се решење, зато сам ја овде. Сасвим спокојно и спремно одлазимо у Катар, да покажемо да Србија има квалитет и да може да одигра како жели."

"Дружићу се у наредним данима више са докторима, него са играчима. Играче још нисам видео, надам се да су обавештени да је данас окупљање и да ће доћи. Имали су до синоћ утакмице, има ситних проблема, али има времена до прве утакмице. Утакмица са Бахреином је потпуно небитна, причам за утакмице групне фазе. Србија ће излазити на терен у најјачем могућем саставу, а видећемо који ће то бити. Менталитет наших играча, поготово Митровића и Влаховића, каже да ће дати све од себе да буду на располагању."

Велика очекивања - очекивана

"Ми смо у протеклих годину и по дана, говорили и показивали да је фудбал који смо желели да играмо, показао резултате. Не одричем се играча да бих неког задовољио, да бих правио баланс и да бих стварао мир у кући. Играћемо најбоље што можемо, у ком систему, не знам, то је сулудо сада причати. Статистике ме не интересују превише, потребне су да их имамо, али не одлучују. Верујем највише својих очима и шта видим, тако ћемо играти, мењати и наступати."

"Велика очекивања су нормална и очекивана. Играчи су свесни одговорности, као и мој стручни штаб. Идемо растерећено у Катар. У страховито јакој конкуренцији, са стилом смо направили велики резултат. Не волим непотребну гордост, а волим потребну скромност. То је оно чиме се водим, тако живим, моја породица тако живи, тако и радим. Резултати ће доћи, или неће доћи, али се морају заслужити. Идемо скромно у Катар, као што смо у Португал скромно отишли, без помпе, без херојских песама. Управо тако понашање и овога пута желим да видим, а нема сумње да ћемо, што се тиче мотивације и шансе која нам се пружа, да покажемо наш таленат најбоље што можемо. Уз корекције у тактичким стварима, тренерску пратњу, идеје које тражим да играчи спроведу.

Шта је човек без вере?

"Показаћемо да Србија зна да игра фудбал, без обзира на противника. Имамо тешку групу, можда и најтежу. Очекивања су велика и треба да буду, али ми смо група људи који трезвено, мирно и спокојно дочекују Светско првенство. Немојте да изгубите из вида да ћемо свима направити проблем."

"Прича се да сада постоје нове социјалне норме по којима мора да се игра. Мора само  да се умре једног дана, то говорим и мојим играчима. Ово Светско првенство је награда за оно што су играчи урадили, за све што су показали на перфектан начин. Говорили смо да ћемо срушити Португал и успели смо у томе. Вера мора да постоји, морате да верујете, јер не знам шта је човек без вере. Да бисте прешли у следећу фазу морате да је заслужите. Победа је јако важна, свакога кога питате о томе рећи ће: важно је само да победимо... Јесте, али мени је битно како побеђујемо, важан ми је стил, начин на који побеђујемо. Важно је како представљамо Србију", закључио је Пикси.

Фудбалери Србије окупиће се у понедељак поподне у спортском центру ФСС-а у Старој Пазови.

Већ у уторак путује се за Бахреин, где ће се "орлови" прилагодити и аклиматизовати, те одиграти и пријатељску утакмицу против селекције Бахреина.

У недељу, 19. новембра, пет дана пред први меч у групи, Србија путује за Катар.

У оквиру групе Х, противници изабраника Драгана Стојковића биће Бразил, Камерун и Швајцарска.

image
VV inauguration
banner