Спорт

Све о ривалима Србије на ЕУРО 2024 – паклена Енглеска, Данцима освета за '92

Након жреба у Хамбургу, ово је осврт на квалитете ривала Србије наредног лета, како су се домогли завршног турнира, али и историје коју "орлови" деле са тим селекцијама
Све о ривалима Србије на ЕУРО 2024 – паклена Енглеска, Данцима освета за '92Getty © Martin Rose / Staff / Frank Augstein - Pool / Pool / Srdjan Stevanovic / Stringer

Фудбалска репрезентација Србије играће на Европском првенству у Немачкој у групи Ц против селекција Енглеске, Словеније и Данске.

"Орлови" ће наступити на завршном турниру по први пут после 24 године, а група у којој се налазе није ни најлакша на турниру, али није ни најтежа.

Зато, да се брзо упознамо са селекцијама ривалима Србије и шта би "орлове" могло да очекује прво у Гелзенкирхену, а онда и на наредна два меча у Минхену.

ЕНГЛЕСКА – може ли да падне вицешампион Европе?

Енглези су се четврти пут заредом на ЕУРО пласирали као првопласирани у својој групи, али овог пута нису имали тако лак посао као у неким претходним циклусима. Са шест победа и два ремија, као и само четири примљена гола, завршили су испред европских шампиона Италије, као и Украјине, Северне Македоније и Малте.

Селекција Гарета Саутгејта је актуелни вицешампион Европе, пошто су баш од Италијана били поражени у финалу 2021. године. Но, после испадања у четвртфиналу Мундијала од Француске, желећи да овог пута оду до самог краја на турниру.

Енглеска спада међу најужи круг фаворита за освајање трофеја, а чињеница је да ће "орлови" имати изузетно тежак посао на старту такмичења. Хари Кејн, Џуд Белингем, Букајо Сака, Фил Фоден, Џек Грилиш, Маркус Рашфорд – сви они конкуришу за напад Саутгејтовог тима и јасно је да ће Србија морати да драстично побољша игру у одбрани до тог сусрета 16. јуна.

СЛОВЕНИЈА – реприза из 2000. године

Четири дана касније, Србија ће играти у Минхену против Словеније. Можда и пригодно, имајући у виду да су обе селекције последњи пут ЕУРО виделе 2000. године, а и тада су биле у истој групи (додуше Србија тада као Југославија).

Словенци су селекција која је у успону, а која је у квалификацијама играла у групи баш са Данском. Они су завршили други, али са истим бројем бодова као Данци и бољом гол-разликом. Завршили су иза њих због тога што су Данци славили у једном мечу, а у другом су играли нерешено.

У тој групи су иза Словеније остали Финска и Казахстан (обе селекције су у баражу), као и Северне Ирске и Сан Марина. Но, и Србија је скоро играла против некадашње југословенске републике, у Б дивизији Лиге нација.

Било је то у лето 2022. године, када су "орлови" у Београду славили 4:1, а у Љубљани ремизирали 2:2 после вођства 2:0. Словенце предводи млади таленат у нападу Бењамин Шешко, на средини терена главну реч воде Миха Зајц, Јасмин Куртић и Санди Ловрић, док је свакако највећа звезда тима голман Јан Облак.

ДАНСКА – много разлога за освету

И Данци су селекција са којом је Србија играла релативно скоро, а против које ће играти последњи меч групне фазе, 25. јуна поново у Минхену.

У марту 2022. године у пријатељском мечу у Копенхагену, Данци су разбили селекцију Драгана Стојковића 3:0, а слабе резултате против њих "орлови" су и раније бележили.

У квалификацијама за ЕУРО 2016, Србија је тада изгубила у Београду 3:1, а у Данској 2:0. Заправо, нека наша репрезентација је последњи пут Данце победила 1990. године (2:0) у квалификацијама за фамозни ЕУРО 1992, који је Данска освојила јер се квалификовала уместо суспендоване Југославије.

И Данци су у квалификацијама имали скор 7-1-2, а недавно су у последњем колу изгубили неочекивано 2:0 од Северне Ирске. У марту су шокантно изгубили и од Казахстана, али нису имали проблем да се пласирају у Немачку.

Данце предводе сјајни играчи попут Пјера Емила Хојбјерга, Каспера Долберга, Расмуса Хојлунда, Андреаса Кристенсена и Матијаса Јенсена, који играју по клубовима попут Тотенхема, Манчестер јунајтеда, Барселоне... Ни они неће бити једноставан ривал за "орлове"!

image