Спорт

Шок на Купу афричких нација - четири меча су без победе, а стигли у четвртфинале!

Демократска Република Конго приредила је велико изненађење и елиминисала Египат после бољег извођења пенала
Шок на Купу афричких нација - четири меча су без победе, а стигли у четвртфинале!© Tanjug/AP Photo/Sunday Alamba

ДР Конго је успела да се пласира у финале континенталног такмичења иако у четири наступа на турниру није уписала ниједну победу. Њихова "жртва" био је вицешампион Африке, селекција Египта!

"Леопарди" су у групној фази ремизирали 1:1 против Замбије, потом су истим резултатом одолели Мароку, четвртопласираном тиму са недавног Светског првенства у Катару, да би групну фазу комплетирали ремијем 0:0 против Танзаније.

То им је свеједно било довољно за друго место у групи и пласман у осмину финала, где су успели да остану непоражени и против моћног Египта. Резултат је опет био 1:1, додуше Египћани нису могли да рачунају на повређеног Мохамеда Салаха.

Дошло се на крају до извођења пенала, у ком је ДР Конго славио 8:7. Промашај Артура Масуаку у другој серији их није коштао, јер су за Египат промашили прво Мостафа Мохамед и на крају Абу Габал.

ДР Конго ће у четвртфиналу играти против Гвинеје, која је савладала Екваторијалну Гвинеју 1:0. За сада је познато још једно четвртфинале, у ком ће Нигерија играти против Анголе.

Преостали парови осмине финала играју се 29. и 30. јануара: Зеленортска Острва - Мауританија, Мароко - Јужна Африка, Мали - Буркина Фасо и Сенегал - Обала Слоноваче.

image