Спорт

Након суспензије Валијеве, Русији одузето злато из Пекинга

Руски тим пао је на треће место на екипном турниру у уметничком клизању на Олимпијским играма у Пекингу 2022. године, након што је одузето злато у чијем освајању је учествовала Камила Валијева
Након суспензије Валијеве, Русији одузето злато из Пекинга© РИА Новости/Григорий Сысоев

Међународна клизачка унија (ИСУ) одузела је злато руским клизачима на екипном турниру Олимпијских игара 2022, након што је Камила Валијева суспендована због кршења антидопинг правила.

Резултати руске клизачице су поништени, што је довело до промене положаја на тимском турниру. Прво место, уместо Руса, заузео је тим САД (65 бодова), други су били Јапанци (63), а на треће место пала је репрезентација Русије (54).

Руски олимпијски комитет је нагласио да, према правилима, резултати екипних такмичења на Олимпијским играма 2022. не зависе од исхода појединачног случаја Валијеве и да не подлежу правној ревизији, а такође је изразио спремност да, уколико је потребно, предузме мере за заштиту руских интереса.

Међународна клизачка унија се позива на став 10. члана 10. Антидопинг правила ИСУ, као и на став 10. члана 12. Руске антидопинг агенције (РУСАДА), према којем, поред аутоматског поништавања приказаних резултата, на такмичењу током којег је узет позитиван узорак, сви остали резултати клизача, почев од дана узимања позитивног узорка, морају бити поништени са свим насталим последицама, укључујући одузимање медаља, бодова и награда.

Суд за спортску арбитражу (ЦАС) суспендовао је у понедељак Валијеву на четири године због кршења антидопинг правила.

Валијева, једна од најталентованијих клизачица у историји овог спорта, упркос бројним признањима и медаљама која је освојила као 15-годишњакиња, више од две године је на мети Светске антидопинг агенције.

"Одлука Суда за спортску арбитражу о дисквалификацији руске уметничке клизачице Камиле Валијеве је политизована. Русија ће покренути жалбене процедуре", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Наравно, не слажемо се са тим. По мом мишљењу, то је политизована одлука. Ако постоје неки жалбени механизми, они дефинитивно треба да буду употребљени. Морамо да штитимо интересе наших спортиста до краја", додао је Песков.

image