Спорт

Наставља се истрага због суспензије Валијеве - ВАДА прегледа улогу тима Рускиње

Oбавештајно и истражно одељење Светске антидопинг агенције (ВАДА) наставиће да проучава доказе у вези са улогом тима уметничке клизачице Камиле Валијеве у случају кршења антидопинг правила, саопштила је прес-служба те организације за "РИА Новости"
Наставља се истрага због суспензије Валијеве - ВАДА прегледа улогу тима РускињеGetty © David Ramos / Staff

Суд за спортску арбитражу (ЦАС) суспендовао је у понедељак Валијеву на четири године због кршења антидопинг правила. Период дисквалификације почиње 25. децембра 2021. У саопштењу ЦАС се наводи да Валијева "није успела да докаже да није намерно користила допинг". Раније је шеф ВАДА Витолд Банка рекао да свако ко "допингује децу" треба да буде у затвору".

"Постоје две фазе у овом случају. У првој фази, независно обавештајно и истражно одељење ВАДА требало је да надгледа и прати истрагу Руске антидопинг агенције (РУСАДА) о томе коју улогу, ако је има, особље за подршку спортистима има у овом случају. Овај задатак је постајао све сложенији. Чињеница да одељење ВАДА за обавештајне и истражне послове није било у могућности да путује у Русију и због тога је вршило надзор на даљину", наводи ВАДА у саопштењу.

"Друга фаза зависи од тога који су детаљи одлуке ЦАС. ВАДА ће сада пажљиво испитати одлуку и видети да ли отвара било какве могуће линије даље истраге. Ово питање ће се позабавити истражитељима ВАДА одељења за истраге и обавештајне послове, који ће наставити да прати доказе у овом случају, напомиње организација.

Валијева је доставила позитиван допинг тест 25. децембра 2021. године, на дан слободног програма првенства Русије. То је постало познато 8. фебруара 2022. - дан након завршетка екипног турнира на Олимпијским играма 2022. у Пекингу, где је победио руски тим са Валијевом.

Дисциплински антидопинг комитет РУСАДА је након истраге утврдио да није било кривице или немара и није изрекао никакву казну спортисткињи, али је поништио њен резултат на првенству Русије. ВАДА је проследила случај Валијеве ЦАС-у, при чему су се ИСУ и РУСАДА придружиле као странке, због чега је клизачица дисквалификована.

Због случаја допинга, Међународни олимпијски комитет (МОК) одлучио је да не награђује освајаче медаља екипног турнира у уметничком клизању на Играма 2022. док се не донесе пресуда. Међународна клизачка унија (ИСУ) је 30. јануара одобрила нова три најбоља освајача медаља на екипном турниру у уметничком клизању на Олимпијским играма у Пекингу. Након што су поништени резултати Валијеве, дисквалификоване одлуком ЦАС, руски тим је са првог места пао на треће, злато је припало Американкама, сребро Јапанкама, а репрезентација Канаде је остала четврта.

Руски олимпијски комитет (РОК) саопштио је да ће поднети жалбу ЦАС-у на одлуку ИСУ. Канадска федерација уметничког клизања и Олимпијски комитет земље разговарају о могућности подношења сопствене жалбе.

image