Русија

Наришкин: Американци желе да саботирају спортска такмичења у Русији, али им не иде

Светска антидопинг агенција и њен председник Витолд Банка спроводе активности које имају за циљ дискредитацију овогодишњих спортских такмичења у Русији попут Игара БРИКС-а, Светских игара пријатељства и "Игара будућности"
Наришкин: Американци желе да саботирају спортска такмичења у Русији, али им не иде© Elements.envato.com

Америчка администрација је озбиљно забринута због тога што не успева да изолује Русију у сфери спорта, рекао је данас директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин, додајући да, према обавештајним подацима које има Москва, Бела кућа активно ради на саботажи предстојећих спортских такмичења у Русији који би требало да буду одржани ове године. 

У питању су Игре БРИКС-а, "Игре будућности" и Светске игре пријатељства, које би свим спортистима требало да пруже такмичарско искуство слично оном на Олимпијским играма. 

Ипак, како тврди Наришкин, велики део земаља Глобалног југа саопштио је да жели да учествује на спортским такмичењима у Русији, чиме на Западу нису задовољни.

Према речима директора руске Спољне обавештајне службе (СВР), Американци своју намеру покушавају да спроведу путем Светске антидопинг агенције (WADA) и њеног председника Витолда Банку, чији се мандат ближи крају, и који након следеће године, када му и истиче председавање организацијом, жели да настави успешну каријеру. 

Они покушавају да уплаше стране спортисте да ће, уколико се одлуче да учествују на такмичењима у РФ, завршити са олимпијском каријером и да им неће бити дозвољено да учествују на Олимпијади овог лета у Паризу.

Запад је уплашен јер мултиполарност постаје све заступљенија и у спорту, закључује Наришкин и додаје да све то што Банка ради заправо све више иритира у професионалним круговима.

Међународне спортске федерације, како каже, показују да не желе да узимају у обзир став САД да се држављанима Русије забрани учешће на спортским такмичењима.

image