Спорт

Амерички новинар ужаснут пресудом за Валијеву: Четири године суспензије је престрога казна

Амерички новинар Филип Херш, који је извештавао са 20 Олимпијских игара, на друштвеним мрежама окарактерисао је пресуду руској клизачици Камили Валијевој као престрогу
Амерички новинар ужаснут пресудом за Валијеву: Четири године суспензије је престрога казнаGetty © Catherine Ivill

Суд за спортску арбитражу пре неколико дана суспендовао је Валијеву на четири године, зобг кршења антидопинг правила, а Херш сматра да је казна престрога.

"Сматрам да је казна неоправдано строга, узимајући у обзир да се ради о првом прекршају 15-годишње тинејџерке. Одузмите резултате и медаље, али скратите казну. Правила дозвољвају упозоравајућу казну од три месеца. Чак и да су две године, суспензија би до сада истакла", написао је Херш на друштвеној мрежи "Икс".

Валијева је првобитно суспендована током Зимских олимпијских игара у Пекингу, дан након што је освојила екипно злато са Русијом, пошто је била позитивна на триметазидин 25. децембра 2021. године.

У међувремену је два пута тестирана – на Европском првенству у Талину, где је доминантно освојила златну медаљу, као и пред почетак Игара у Пекингу.

Светска антидопинг агенција предала је случај Суду за спортску арбитражу, која је донела одлуку да се Валијевој забрани такмичење на четири године, уз брисање резултата и медаља које је освојила.

Русији је зато одузето злато из Пекинга, али је најављена жалба.

Светска антидопинг агенција (ВАДА) наставиће да проучава доказе у вези са улогом тима уметничке клизачице Камиле Валијеве у случају кршења антидопинг правила.

image