Спорт

Родик: Новак је као Јоко Оно, тениски хирург који вас дисецира...

Американац је поново на сликовит начин описао значај, величину, али и квалитет најбољег тенисера свих времена
Родик: Новак је као Јоко Оно, тениски хирург који вас дисецира...Getty © Rick Kern / Contributor

Енди Родик, некадашњи први тенисер света и освајач Ју-Ес опена 2003. године, говорио је о Новаку Ђоковићу у новој епизоди свог подкаста.

Родик је се у разговору са агентом Максом Ајзенбадом дотакао многих тема, а једна од главних је очекивано била и дебата о највећем играчу свих времена.

Иако су многи, међу којима и угледни амерички магазин "Спортс илустрејтед", истакли да је ГОАТ дебата готова, то питање ће увек бити актуелно, али је Енди покушао да објасни из стручног угла.

"Поређајте три биографије једну до друге и, ако изаберете било коју осим Новакове, ви сте лудо људско биће", истакао је Родик.

"То је једноставно, тако је како је. Све друго је ствар афинитета – шта ви волите да гледате. Волите 'балет' и уметност Федерера или Рафину силовитост..."

У даху је наставио да га пореди са осталим члановима "велике тројке" – Роџером Федерером и Рафаелом Надалом.

"Одувек сам говорио да ствари које Новак тако добро ради не упадају одмах у очи некоме тениски неутренираном. Ствари које Роџер ради добро су врло очигледне. Невероватно је и ако знате тенис као ја, али и ако је то први тениски меч који гледате. Рафина физикалност, спин, брзина којом може да игра, сама драма када трчи на неку лопту, чак и драматичност његовог стењања... Све има смисла, одмах знате да је он гладијаторска фигура."

Ипак, према његовим речима, српски ас је и у односу на њих двојицу на вишем нивоу.

"Новак је хирург који вас буквално дисецира и морате да преузимате огромне ризике како бисте га уздрмали. Он то зна. И можда ће неко време функционисати, али и ви и он знате да вероватно не можете тако три-четири сата."

На питање да прокоментарише како је Ђоковић срушио хегемонију Федерера и Надала, као и однос навијача и медија према њему, имао је још занимљивији одговор.

"Чудно је, он је као тениска Јоко Оно, растурио је 'Битлсе'", одмах је испалио чувени Американац.

"Он је онај којег нисмо желели, који нам није био потребан. Већ смо имали ривалство, леворуки на десноруког, контраст стилова."

Западни свет је био опчињен ривалитетом Швајцарца и Шпанца.

"Онда се одједном појави киборг, робот, али и неко ко игра с много емоција, и каже: Не занима ме тај хајп, комплетан сам играч, не можете да ме прођете, не можете ни око мене, издржаћу све ваше ударце'. Било је чудно, мислим да је просечни мејнстрим навијач који није скроз у тенису био љут на њега због тога", закључио је Родик.

image
VV inauguration
banner