Спорт

Корупционашки скандал тресе чешки тенис – у превару укључен председник и сам врх Тениског савеза

Чешки тениски савез је у средишту контроверзе јер је извршена рација у седишту асоцијације, а десет особа, укључујући председника Ива Кадерку, оптужено је за превару
Корупционашки скандал тресе чешки тенис – у превару укључен председник и сам врх Тениског савезаGetty © Will Russell / Stringer

Особе су оптужене за проневеру субвенција у милионима круна, које су првобитно биле намењене тенису и организацијама за младе спортисте.

Иво Кадерка, председник Чешког тениског савеза, финансијски директор и рачуновођа Хана Баиерова, као и Војтеч Флегл, који је члан управног одбора, наводно су кључне личности укључене у превару, према наводима полиције.

Национална спортска агенција Чешке коментарисала је ову ситуацију, а портпаролка Елиска Мачкова потврдила је да се врши истрага. Међутим, није пружила детаље о скандалу.

"У овом тренутку могу потврдити да је у току истрага. Затражено нам је да доставимо информације и документа и у потпуности сарађујемо са полицијом у овом случају. Међутим, имајући у виду да је истрага у току, нисмо у могућности да пружимо детаље о случају", рекла је Мачкова.

Овај скандал долази пошто су чешки тенисери имали сјајне резултате у 2023. години.

Маркета Вондрушова освојила је Вимблдон док је Каролина Мухова стигла до финала Отвореног првенства Француске и полуфинала Ју-Ес опена.

Међу осталима, Петра Квитова освојила је Мајами опен док је Јиржи Лехечка стигао до четвртфинала Аустралијан опена.

image