Спорт

Лига шампиона више неће бити иста - спектакуларне промене у Уефиним такмичењима од наредне сезоне

Фудбалска Лига шампиона од наредне сезоне играће се у новом формату - у лигашком делу такмичења учествоваће 36 екипа, свака ће одиграти по осам утакмица, а онда следи елиминациона фаза
Лига шампиона више неће бити иста - спектакуларне промене у Уефиним такмичењима од наредне сезонеGetty © UEFA

Лига шампиона спремна је за промене - од наредне сезоне у лигашкој фази елитног такмичења учествоваће 36 екипа, а све ће бити сврстане у једну групу, односно лигу.

Ипак, свака од екипа играће по осам утакмица у првој фази такмичења (четири код куће, четири у гостима), сваку са другачијим противником, после чега ће уследити елиминациона фаза.

Седам противника у лигашкој фази биће прилагођене квалитету, односно рејтингу екипа, па ће тако најјаче екипе играти против најбољих, док ће оне нешто слабије за противнике имати тимове сличног рејтинга.

Осам најбољих екипа у лигашком делу такмичењеа обезбедиће пласман у осмину финала, док ће следећих 16 екипа играти бараж за попуну преосталих осам места.

Екипе пласиране од 25. до 36. места завршиће такмичење.

Лига Европе играће се у истом формату као и Лига шампиона, док ће у Лиги конференције бити сличан принцип, с тим да ће тимови играти по шест, уместо по осам утакмица.

Сва три такмичења од наредне сезоне бројаће по 36 екипа.

image