Спорт

Србија прво удара на Америку: Ово је распоред за Олимпијске игре, направљена битна промена

Пропозиције пред почетак нокаут фазе су другачије него на другим кошаркашким такмичењима, а то је и за "орлове" важно
Србија прво удара на Америку: Ово је распоред за Олимпијске игре, направљена битна променаGetty © Tim Clayton - Corbis / Contributor

Кошаркашка репрезентација Србије сазнала је у уторак да ће на Олимпијским играма у Паризу играти у групи Ц против Сједињених Држава, победника квалификационог турнира који се игра у Порторику, и Јужног Судана.

Сада је познат и тачан распоред мечева у групној фази, као и пропозиције такмичења за наставак такмичења. Сви мечеви у групној фази играће се на стадиону "Пјер Моро" у Лилу, док ће само завршница бити смештена у Париз.

Тим Светислава Пешића ће почети учешће 28. јула против САД, 31. јула их очекује ривал са турнира из Порторика. На том турниру учествује домаћин, уз селекције Италије, Литваније, Мексика, Обале Слоноваче и Бахреина. На крају, 3. августа ће "орлови" на мегдан Јужном Судану.

Но, важна су и правила која се тичу четвртфинала. Тамо ће се пласирати по две најбоље екипе из сваке од три групе, уз две најбоље трећепласиране селекције. Како би се избегле калкулације у групној фази, тек када свих осам учесника четвртфинала буде познато, ФИБА ће жребати парове.

Тако ће две најбоље првопласиране екипе моћи да играју против две најбоље трећепласиране, док ће трећа првопласирана и најбоља другопласирана екипа играти против две слабије другопласиране екипе. Тимови из исте групе неће моћи да се састану већ у четвртфиналу.

То значи да ће Србија сигурно избећи САД у четвртфиналу уколико се тамо пласира, а ово правило уведено је управо да тимови не би калкулисали како да избегну дуел са "дрим тимом", као што је често случај на Светском првенству.

image