Спорт

Новак би требало да се врати у Аустралију, али неће наступити само у Мелбурну

Најбољи српски тенисер, ако је веровати тениским медијима, наступиће и на једном турниру пре Аустралијан опена
Новак би требало да се врати у Аустралију, али неће наступити само у МелбурнуGetty © Kelly Defina / Stringer

Новаку Ђоковићу Аустралијска влада укинула је забрану уласка у земљу коју је аутоматски добио због депортације и он би требало да поново наступа на првом гренд слему у следећој сезони.

Ђоковић је у јануару депортован из Мелбурна након два судска процеса, а све пошто је тадашњи министар за имиграције Алекс Хок искористио своје дискреционо право и укинуо му визу јер је био невакцинисан.

Администрација у Аустралији се у међувремену променила, а светски "број 5" је пре неколико добио званичну потврду од новог министра Андруа Џајлса да ће моћи да уђе у земљу.

"Ово је сјајан новогодишњи поклон. Радујем се одласку у Аустралију и надам се још једном успешном Аустралијан опену. То је мој најуспешнији гренд слем. Неке од најлепших успомена сам створио на том терену и надам се да ћу успети поново", рекао је тада Новак.

Од тада су почеле спекулације да ли ће Србин играти само на Аустралијан опену који је на програму од 16. до 29. јануара или ће наступити на још неком турниру.

Када је потврђено да неће бити део новог такмичења под називом Јунајтед куп, који је у календару заменио АТП куп, било је јасно да му је избор сужен.

Ђоковић је већ учествовао на АТП купу (такмичење репрезентација у три аустралијска града), чак га и освојио са Србијом, док је то такмичење служило као одлична припрема за Ози опен. Сада то неће бити случај, због чега ће Новак највероватније играти у Аделајду.

Доха, коју је већ освајао у два наврата, пресељена је у средину фебруара, а као алтернатива је остао прилично слаб турнир у Пунеу у Индији. Тениски медији почели су да спекулишу да ће Новак играти у Аделајду, како би се на најбољи начин спремио за Мелбурн.

Освајач 21 гренд слема и деветоструки шампион Аустралијан опена често је у прошлости долазио и без припреме на Аустралијан опен, освајао га и тако, али сада је у другачијој ситуацији јер је имао поприлично необичну и "окрњену" сезону.

Уколико се ови наводи испоставе тачним, придружиће се великом ривалу и пријатељу Ендију Марију, који је већ потврдио учешће.

"Играње у Аделајду први пут је нешто чему се веома радујем", рекао је Мари.

"Аустралијска публика воли тенис и одувек су ме подржавали. Радио сам напорно у предсезони и такмичење у Аделајду ће бити сјајна припрема за Аустралијан опен. Не могу да дочекам шта ће ми донети", истакао је Британац.

Аделејд интернешнл биће спој два везана турнира у мушкој и женској конкуренцији – први је на програму од 1. до 8, а други од 9. до 14. јануара 2023. године.

image
VV inauguration
banner