Спорт

Потврђено - Бундеслига са пет тимова у Лиги шампиона, Дортмунд сам себе квалификовао

Сада више нема никакве дилеме - немачка Бундеслига биће уз италијанску Серију А једина са пет клубова у наредној сезони Лиге шампиона, која ће претрпети радикалне промене
Потврђено - Бундеслига са пет тимова у Лиги шампиона, Дортмунд сам себе квалификоваоGetty © Christian Liewig - Corbis / Contributor

То је и математички постало јасно након што је Борусија Дортмунд у среду увече савладала Пари Сен Жермен 1:0 у првом мечу полуфинала.

Од наредне сезоне, у Лиги шампиона ће играти 36 клубова уместо 32, а два додатна места сачувана су за две најбоље лиге по УЕФА коефицијенту у текућој сезони. Италија је ранија потврдила тај свој статус, а сада је то учинила и Немачка.

Заправо, Дортмунд је сам себе квалификовао за Лигу шампиона наредне сезоне победом у среду увече, пошто се управо они налазе на петом месту у Бундеслиги. Слабе резултате у шампионату надоместили су играма у Лиги шампиона, па су тако надомак прво пласмана у финале од 2013. године.

Пошто је ситуација у Бундеслиги на три кола пре краја таква, већ сада је познато којих пет клубова ће играти у Лиги шампиона следеће сезоне - Бајер Леверкузен, Бајерн Минхен, Штутгарт, Лајпциг и поменути Дортмунд.

Што се тиче Италије, ситуација је компликованија јер су тамо сигурни само Интер и Милан. За преостала три места боре се Јувентус, Болоња, Рома, Аталанта и Лацио.

Од сезоне 2024/25, у Лиги шампиона неће бити класичне групне фазе, већ ће сваки тим играти по осам мечева против осам различитих тимова, а све ће се сабирати за збирну табелу свих 36 учесника. Осам најбољих ће у осмину финала, док ће тимови од деветог до 24. места у додатно разигравање пред ту рунду.

image