Србија и Балкан

БиХ: Статус кандидата до краја недеље

Нацрт документа о проширењу ЕУ, указује да је до таквог развоја догађаја дошло након препоруке Европске комисије у октобру, у време када ЕУ почиње да даје стратешки значај региону
БиХ: Статус кандидата до краја недеље© Unsplash/Markus Winkler

Према нацрту документа о проширењу Европске уније, у који је "Еурактив" имао увид, Босна и Херцеговина би до краја недеље требало да добије статус кандидата.

"У тренутном геополитичком контексту, Европски савет наглашава да је померање Босне и Херцеговине са тренутне позиције на путу ка Европској унији, неопходно", истиче се у нацрту документа.

Европски комесар за проширење и суседску политику Оливер Вархељи, изјавио је за "Еурактив" да је идеја да "БиХ мора да докаже да ће ствари радити другачије", уз напомену да понуда "није за политичку класу, већ за земљу".

Према тексту документа, министри ЕУ ће "са забринутошћу" истаћи да је укупан напредак у реформама ограничен, али ће нагласити позитивне кораке које је БиХ предузела у вези са неколико питања, пре свега допунама закона о јавној набавци, управљању јавним финансијама, именовању преосталих судија и ратификовању неколико споразума ЕУ о истраживању, цивилној заштити и сарадњи са Европолом.

"ЕУ очекује да се брзо оформе функционална законодавна тела и власти на нивоу БиХ, ентитета и кантона, како би се усредсредили на реформе на путу ка Европској унији", напомиње се у документу.

Комисија је у октобру уврстила предлог статуса кандидата за БиХ у годишњи извештај о проширењу, уз осам приоритета, који су везани за реформе, за које Брисел тврди да ће помоћи у јачању демократије у БиХ.

Приоритети укључују мере јачања владавине права, борбу против корупције и организованог криминала, управљање миграцијама и осигуравање основних права.

Француска, Холандија и Немачка против додељивања кандидатског статуса БиХ

Портал "Еурактив" наглашава да су приоритети реформи, углавном повезани са 14 приоритета које је Комисија представила 2019. године, а тичу се спремности Босне и Херцеговине да постане кандидат за чланство у ЕУ, и које треба испунити у контексту отварања предприступних преговора.

Додељивање кандидатског статуса БиХ подржали су, између осталих, и чешко председништво ЕУ, Аустрија, Словенија, Италија, Мађарска, док су Француска, Холандија и Немачка против.

Према мишљењу Холандије, Немачке и Француске, одлука о кандидатском статусу је "незаслужена награда властима на нивоу БиХ, које су мало учиниле да допринесу европским амбицијама Босне и Херцеговине", пренела је "Срна".

Босна и Херцеговина је потенцијални кандидат за учлањење од 2003. године, а званичан захтев предат је у фебруару 2016. године.

image
VV inauguration
banner