Србија и Балкан

Хандке: Срби на КиМ највећи трагичари и јунаци данашњице

Било би нормално ићи на гробље које није порушено већ је одржавано и сачувано, написао је нобеловац поводом ситуације на Косову и Метохији
Хандке: Срби на КиМ највећи трагичари и јунаци данашњицеwww.globallookpress.com © Bernd Weißbrod/dpa

Нобеловац Петер Хандке написао је да Срби са Косова и Метохије и даље носе своју "нормалност" коју им други ускраћују, као и да носе у себи сва људска осећања.

"Шта је уопште нормалан живот? Вероватно путовање аутобусом а да вас при томе нико не засипа каменицама зато што је на њему ћирилични натпис", поручио је писац, преносе "Вечерње Новости".

Хандке је Србе са КиМ назвао највећим трагичарима и јунацима данашњице.

"Било би нормално ићи на гробље које није порушено већ је одржавано и сачувано. Истина је, нажалост, да ови људи не налазе гробове, већ рушевине и змијска легла у њима. Али они у тој трагедији и даље носе своју "нормалност" коју им други ускраћују, носе у себи сва људска осећања, понеко још има жељу да се понекад насмеје", написао је Хандке.

Добитник Нобелове награде за књижевност 2019. године је додао да је живот људи на КиМ претворен у "бескрајну ноћ", али они у њој и даље постоје "без обзира на то што зора можда неће сванути".

"То је моја епопеја нашег времена, слика и прилика света у коме живимо, а ови људи су највећи трагичари и јунаци данашњице", закључио је Петер Хандке. 

image