Србија и Балкан

Слађану Трајковићу суде за наводна два ратна злочина: Није јео три дана, али је психички јак

Слађан Трајковић неће бити у притвору у Косовској Митровици или Приштини, већ у притворској јединици високе безбедности у Подујеву, рекао је за РТ Балкан његов адвокат
Слађану Трајковићу суде за наводна два ратна злочина: Није јео три дана, али је психички јак© Зоран Шапоњић

Основни суд у Приштини одредио је данас притвор од месец дана за Слађана Трајковића који је прекјуче ухапшен у Јужној Митровици, а кога тужилаштво терети за кривично дело ратни злочин, потврдио је његов адвокат Дејан Васић за РТ Балкан.

Данашња седница је била затворена за јавност и суд је наложио да информације о самом догађају које се стављају на терет Слађану Трајковићу не смеју да се обелодањују, рекао је за адвокат Васић.

Слађанова супруга Сузана открила је да је Трајковић психички стабилан, али да је у лошем здравственом стању, јер му, осим једног лека за дијабетес нису доставили ниједан други неопходан лек.

"Слађан се терети за два кривична дела ратног злочна, али о самим догађајима не бих могао да говорим у овој фази поступка, таква је одлука суда", рекао је Васић.

Након што му је одређен притвор до 30 дана, ухапшени Трајковић биће пребачен у притвор високе безбедности у Подујеву.

"Данас су могућност да га посете добиле супруга и ћерка, ми смо пре рочишта смо комуницирали, а детаљније ћемо разговарати када га будем посетио од идуће недеље у притворској јединици у Подујеву", навео је Васић.

Сузана Трајковић је рекла да је посетила супруга и открила у каквом је стрању.

"Разговарали смо десетак минута. Он је психички јак, стабилан је, колико год може, а физички - види се да је блед, одбијао је храну, три дана ништа није јео. Од свих лекова које смо му послали дали су му само "Глуформин" за дијабетес. Ништа друго му нису дали, ни маст, а рана на глави му се инфицирала", открива видно потресена супруга ухапшеног бившег полицајца. 

Трајковићи, објаснила је она, живе у мешовитој средини и никада нису имали проблем са комшијама Албанцима који их цене и поштују.

"Ми знамо да је невин, од 1999. године ту живимо, имамо пуно поштовање у Бошњачкој махали где је мешовита средина. Са свим комшијама смо добри, и са Србима и са Албанцима. Он је поштено обављао свој посао. Он нема кривицу коју покушавају да му докажу, невино је оптужен", завапила је Сузана. 

На питање шта јој је рекао, она одговара да их је бодрио и из притвора, да остану јаки.

"Рекао нам је да се држимо. Пренеле смо му да смо сви уз њега. Нема нам друге, морамо издржати, морамо бити јаки", кроз сузе је рекла Трајковићева супруга Сузана.

Дејан Васић такође је демантовао било какву могућност умешаности Трајковића у оно што му приштински суд ставља на терет и изразио жељу да тужилаштво спроведе истрагу ефикасно, како би се то и доказало.

"Исказујем жељу да Специјално тужилаштво ову истрагу, како је и обећано, спроведе што ефикасније, како би се утврдила пуна истина о догађају. Слађан апсолутно нема никакве везе са догађајима који му се стављају на терет, неке оптужбе које су се појавиле тек сада, 23 године касније, а он је човек који Косово и Метохију никада није напуштао, који је целог живота овде провео са својом породицом, у миру и љубави са својим комшијама, како Србима тако и Албанцима", закључио је адвокат Васић.

image