Србија и Балкан

Амерички дипломата: Русија и Кина деле стратегију за подривање НАТО-а

Амбасадорка САД при НАТО-у охрабрује чланице Алијансе да пооштре став према Пекингу
Амерички дипломата: Русија и Кина деле стратегију за подривање НАТО-аwww.globallookpress.com © Rod Lamkey

Русија и Кина деле стратегију за подривање чланица НАТО-а, упозорила је амбасадорка САД при НАТО-у Џулијана Смит, те позвала западне државе да појачају напоре да се одбране и од Москве и од Пекинга, пише "Фајненшел тајмс".

Вашингтон подстиче чланове Северноатлантске алијансе да пооштре свој став према Кини имајући пре свега у виду војни развој Пекинга и његово "неограничено" партнерство с Москвом, те подршку рату против Украјине.

"Нема сумње да и Народна Република Кина и Русија раде на подели (…) трансатлантских партнера. Сада смо тога свесни и намеравамо да се тиме позабавимо", рекла је Смитова и додала да те две земље деле и "хибридну тактику".

"Мислим да Кина веома пажљиво прати како се Русија ослања на дезинформације и ствари као што су принуда или енергетска безбедност, те злонамерне сајбер операције", прецизирала је амбасадорка.

Ипак, намера САД није да гура европске савезнике да преусмере фокус Алијансе на азијско-пацифички регион, нагласила је Смитова, већ да осигурају да савезници имају јаку унутрашњу одбрамбену политику.

Рекла је и да повремено постоје погрешне перцепције о томе шта су САД као појединачни члан Алијансе, а шта је заједничка намера алијансе.

"Оно о чему говоримо је заштита наших вредности, заштита нашег јединства и заштита од неких хибридних тактика на које Кинези воле да се ослањају", закључила је амбасадорка САД при НАТО-у.

НАТО је у новембру на самиту у Букурешту дискутовао о "изазовима" које Кина поставља пред Алијансу, те о конкретним мерама с тим у вези.

Тада је амерички државни секретар Ентони Блинкен изнео предлоге који имају за циљ бољу заштиту критичне инфраструктуре, ланаца снабдевања и сајбер имовине од "непримереног кинеског утицаја или контроле".

Међутим, пише "Фајненшел тајмс", многе европске земље не желе да угрозе своје трговинске и економске везе с Пекингом заузимањем сувише тврдог става, док су друге чланице опрезне према било каквој дискусији о будућој политици НАТО-а која одвлачи пажњу од подршке Украјини у сукобу с Русијом.

image