Србија и Балкан

Одржан протест покрета "Има нас" у Подгорици: Тражимо изборе и опозив Закона о председнику

Грађани из више градова Црне Горе дошли су у Подгорицу, а Управа полиције је у периоду од 17 до 23 часа снимала протест
Одржан протест покрета "Има нас" у Подгорици: Тражимо изборе и опозив Закона о председникуNone © AP Photo/Risto Bozovic

Учесници протеста "Има нас" у Подгорици, који су протестовали четврти пут, тражили су опозив Закона о председнику, ванредне изборе, дијалог и компромис поводом избора судија Уставног суда и стопирање уласка Црне Горе у Отворени Балкан, прочитано је у Грађанском прогласу демонстраната, преноси "Дан".

Протест је завршен мирно, а организатор тврди да је на платоу испред црногорског парламента вечерас било 20.000 људи.

У прогласу демонстранти наводе да не смеју због генерација које долазе да дозволе да Црном Гором управљају незналице, они који је не воле и који су спремни да је издају, мислећи на тренутну владајућу већину.

"Сви појединачно, и сви заједно одговорни смо пред собом, пред својим прецима и својим потомцима. Црној Гори треба извесна европска будућност. Стабилан развој, а не популизам и банкрот. Ово је 21. век, а не деведесете. Црној Гори треба сваки њен грађанин", пише у прогласу.

Поручују да су ванредни парламентарни избори пут опоравка.

"Позивамо све политичке субјекте, организације цивилног сектора и појединце да подрже овај Грађански проглас и да јавно покажу своју приврженост Црној Гори", закључује се у прогласу.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић подржао је и вечерашњи протест покрета "Има нас", а подржале су га и Ђукановићева ДПС, као и СДП и СД.

"Подршка вечерашњем мирном патриотском окупљању против рушења уставноправног система и конфронтације с партнерима из европске и евроатлантске заједнице", наводи се на Твитер налогу председника Црне Горе.

Посланица СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић подржала је и вечерашње окупљање покрета "Има нас".

"Међу своје! Има нас да одбранимо грађанску и европску Црну Гору. Црна Гора је неуништива! Идемо у ЕУ, нећемо у средњи век", поручила је Вуксановић-Станковић у објави на Твитеру.

Вечерашњем протесту присуствовао је одлазећи градоначелник Подгорице и потпредседник ДПС-а Иван Вуковић.

image