Србија и Балкан

Вучић о протесту на северу КиМ: Срби траже оно што им припада

Председник Србије је на свом Инстаграм налогу подржао Србе који протестују у Рудару и позвао их да чувају мир
Вучић о протесту на северу КиМ: Срби траже оно што им припада© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Председник Србије Александар Вучић назвао је данашњи протест у Рудару "великим, народним и демократским протестом Срба са Косова и Метохије, и са севера и југа и свих средина где живе Срби на КиМ".

"Срби траже само оно што припада свим цивилизованим људима у Европи и на шта сви други имају право, а само је Србима ускраћено. Да буду слободни, да имају право да се крећу, да иду у школе и болнице, да чувају животе и перспективу своје деце. Траже да буду пуштени на слободу они који су без икаквог разлога ухапшени. Траже да се повуку они који су са дугим цевима дошли без права да окупирају север Косова и Метохије", навео је Вучић у обраћању на свом Инстаграм профилу.

Срби уз то, додаје он, траже и укидање листа за хапшење, као и формирање Заједнице српских општина како би се вратили у приштинске институције.

"За све то као председник Србије увек ћу им пружати подршку и нећу се крити од великих и моћних у свету. Бићу и довољно одговоран да их позовем да чувају мир, да сачувају сталоженост, трпељивост и стрпљење јер мир је у највећем интересу Срба и Србије и нашем народу на Косову и Метохији", поручио је Вучић.

image