Србија и Балкан

Кнежевић: Ако нова влада Црне Горе не буде формирана до средине јануара, могући нови избори

Један од лидера ДФ-а тврди да Миодраг Лекић може да постане мандарат за састав нове владе Црне Горе и ако га председник Мило Ђукановић не буде позвао на консултације
Кнежевић: Ако нова влада Црне Горе не буде формирана до средине јануара, могући нови избори© Milan Maricic/ATAImages

Председник Демократске народне партије (ДНП) и један од лидера Демократског Фронта, Милан Кнежевић, најавио је да ће актуелна парламентарна већина данас или сутра послати председнику државе Милу Ђукановићу писмо са 41 потписом подршке Миодрагу Лекићу за мандатара за састав нове владе.

Он истиче да, ако их Ђукановић не позове на консултације, Лекић и без тога може бити изабран за мандатара.

Кнежевић је у емисији Линк Радија Црне Горе рекао да очекује да ће цео процес бити завршен до средине јануара наредне године, а у случају да до тога не дође, поручује да треба размишљати о превременим изборима.

"Парламентарна већина од 41 посланика најкасније ће сутра, а вероватно већ данас упутити писмо председнику државе са 41 потписом посланика, са јасном интенцијом да отпочне консултације за предлагање мандатара Миодрага Лекића и да поведемо озбиљан дијалог о избору судија Уставног суда, ВДТ-а превазилажењу кризе и да размотримо опцију о доношењу свих оних закона за које је потребна већина од две трећине", навео је Кнежевић.

Парламентарна већина ће већ данас почети да спроводи оно што јој Закон о председнику омогућава, каже Кнежевић и додаје да очекују да Ђукановић отпочне консултације за формирање владе која би требало да изведе Црну Гору из кризе.

Према његовим речима, нова влада треба да буде отворена за партије чији је циљ ЕУ и спремна да се ухвати у коштац са економским проблемима, али и са корупцијом и криминалом, као и да припреми законодавство за наредне изборе.

Кнежевић каже како остају при ставу да је Лекић компромисно решење за мандатара.

"Ако Ђукановић не почне консултације, закон нам омогућава да Лекић већ у петак или суботу почне консултације са свим представницима актуелне парламентарне већине", казао је Кнежевић, преноси портал РТЦГ.

Истиче да не зна да ли ће нова влада бити формирана, али имајући у виду оно што смо договарали у септембру, каже, не очекује нека спектакуларна изненађења и претпоставља да би све ипак могло да буде завршено најкасније до средине јануара.

Ако до 15. или 20. јануара нова влада не буде формирана требало би, истиче, размишљати о превременим парламентарним изборима и скраћењу мандата Скупштини.

image