Србија и Балкан

Караџић приморан да разговара са породицом на енглеском језику

Адвокат Горан Петронијевић рекао је да услови у затвору у Великој Британији нису промењени на боље и да се над Радованом Караџићем наставља тортура и кршење људских права
Караџић приморан да разговара са породицом на енглеском језикуwww.globallookpress.com © www.imago-images.de

Услови у затвору у Великој Британији у којима борави први председник Републике Српске Радован Караџић нису промењени на боље, изјавио је председник Центра за обнову међународних права и адвокат Горан Петронијевић за РТРС.

Петронијевић је и раније указивао на то да су услови у којима борави Караџић потпуно неприхватљиви, а данас је рекао да је први председник РС до пре десет дана имао комуникацију са најужим делом породице, једном недељно и то у трајању од пет минута.

"Само да може да каже да је жив", рекао је Петронијевић и додао да се тортура над Караџићем не зауставља, објашњавајући да је први председник РС приморан да разговара са својом породицом на енглеском језику.

"Немају преводиоца, а како би знали о чему он разговара, он је приморан да разговара са сопственом породицом на енглеском језику."

"То је страховит наставак кршења његових права, људских, али и затворских", објаснио је Петронијевић и додао да и људи који су лишени слободе имају своја права која морају да се поштују.

"А Караџићева права су у већој мери и даље угрожена."

Петронијевић је објаснио да је веома забринут када је реч о будућности првог председника Републике Српске.

У октобру је 120 интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутило писмо генералном секретару Уједињених Нација Антонију Гутерешу, у коме су објаснили да је први председник Републике Српске Радован Караџић изложен тортури у британском затвору.

У писму се захтевало да се Караџићу у најкраћем року промени место служења казне због нарушених људских и затворских права, али и због опасности да се садашњи третман не одрази на његово здравље и не доведе Караџићев живот у опасност.

Према сазнањима овог медија, Радован Караџић нема право на сусрете са породицом и својим правним тимом. Нема могућност да користи рачунар, да му породица уплати новац за храну или телефон. Налази се у потпуној изолацији и изложен је психичком малтретирању у затвору.

Уколико се Караџићу било шта деси, за то ће одговорност директно сносити британска Влада, рекао је у октобру Петронијевић.

"Ово је први покушај да се о томе обавести светска јавност, јер ако се њему било шта деси или се погорша његово здравствено стање, то неће бити никаква случајност већ, затворско, односно судско убиство и то мора да се зна".

"Његов статус тамо није затворенички него заробљенички, и сваког дана је све гори. Проналазе се разни разлози за дисциплинско кажњавање, кршење кућног реда, а један од најпарадоксалнијих је тај да су неки медији цитирали политичке ставове Радована Караџића", рекао је Петронијевић.

У октобру је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, затражио од председника Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Грасиеле Гати Сантане, да у оквиру својих надлежности интервенише код Владе Велике Британије да одмах предузму потребне мере да се заустави затворски терор над хашким осуђеником Радованом Караџићем који издржава казну доживотног затвора.

image