Србија и Балкан

Хрватску куну од 1. јануара замењује евро

Повлачење кунских вишкова почело је у септембру ове године, након туристичке сезоне, и наставиће се постепено. Рок за замену папирних новчаница је неограничен, док је рок за замену кованог новца три године
Хрватску куну од 1. јануара замењује евроGetty © MarioGuti

Хрватска куна, након што се више од 28 година користила као службени новац, за Нову годину ће бити замењена евром, а више од 500 милиона комада папирног новца и око 5.200 тона кованог биће послато у машине за сечење и топљење.

Последњих месеци код пословних субјеката и грађана, у оптицају је око 30 милијарди куна. То је последица инфлације и показује да се готовина која је чувана у "сламарицама", почела да се троши, преноси Танјуг.

Повлачење кунских вишкова почело је у септембру ове године, након туристичке сезоне, и наставиће се постепено. Рок за замену папирних новчаница је неограничен, док је рок за замену кованог новца три године.

Због негативног утицаја на животну средину, односно примеса боје на новчаницама и заштитним елементима, замењене новчанице се више не спаљују, већ се сецкају на комаде мање од милиметра, а ова маса се користи као изолација у јавним грађевинским радовима.

Ради се о огромној маси материјала.

"Кад би новчанице које ћемо повући, њих око 500 милиона комада, посложиле једну на другу, висина би износила готово 50 километара или као шест Монт Евереста", кажу из Хрватске Народне банке, пренела је "Хина".

Куне, као папирни и метални новац и липе као ковани новац, у апоенима мањим од једне куне уведене су у Хрватској 30. маја 1994. године.

Када евро буде уведен, у оптицају ће бити иста количина новца као када је била у оптицају куна. На пример, број новчаница од 100 куна замениће пропорционални број новчаница од 10 и 20 евра.

Папирне новчанице евра имају јединствене мотиве, док кованице имају националне мотиве на полеђини.

Хрватски апоени од једног цента, два и пет центи имају натпис на глагољици, на 10, 20 и 50 центи је лик Николе Тесле, а на два евра мапа Хрватске. Слика Николе Тесле предложена је у јавној расправи и за њу је било 11.000 грађана, надгласавши тако предлог да на новцу буде дубровачки мотив.

image