Србија и Балкан

Хил: Међународна заједница не оспорава право патријарха да уђе на "Косово"

Надам се да се ово неће поновити, поручио амерички амбасадор
Хил: Међународна заједница не оспорава право патријарха да уђе на "Косово"© FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил изјавио је да је за српску заједницу важно да може да види патријарха, те да се међународна заједници не противи праву патријарха Српске православне цркве да посети Косово и Метохију.

"Мислим да је то нешто основно за религијске слободе тамо. Мислим да нећете наћи никога у међународној заједници ко се противи његовог праву да уђе на `Косово` и састане се са верницима. То је наш став и надам се да се ово неће поновити", рекао је Хил за портал "Нова".

Патријарх српски Порфирије је данас, након састанка са председником Србије, поручио да је ситуација на Косову и Метохији веома озбиљна, као и да је у овом тренутку најважније сачувати мир по сваку цену.

"Може се наћи пут у заједнички живот. У овом тренутку, без обзира што ми је било забрањено да одем на КиМ, ја сам сигуран, а у то уверавам све на КиМ, да ћу, не чекајући много, бити са њима тамо и да ћемо се заједно молити Богу", изјавио је Порфирије.

Подсетимо, полиција тзв. Косова јуче није пустила аутомобил у ком је био српски патријарх на административном прелазу Мердаре да уђе на простор Косова и Метохије, где се он упутио упркос допису Приштине да му тамо није дозвољен боравак.

image
VV inauguration
banner