Србија и Балкан

Нема ризика за јавно здравље: Од сутра раде школе и вртићи у Пироту

Становништво може да настави са уобичајеним дневним активностима, саопштио Кризни штаб
Нема ризика за јавно здравље: Од сутра раде школе и вртићи у Пироту© FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR ĆIRIĆ, fotografija niske rezolucije/ nr

Школе и вртићи у Пироту ће од сутра поново радити након дводневне паузе због цурења амонијака, саопштио је Штаб за ванредне ситуације.

"На основу извештаја Института за јавно здравље Републике Србије 'Др Милан Јовановић Батут' и Агенције за заштиту животне средине, Штаб за ванредне ситуације донео је током поподнева Закључак о наставку рада ПУ 'Чика Јова Змај', основних и средњих школа и обављање редовне наставе кроз непосредни рад, почев од 28.12.2022.године, осим истурених одељења ОШ 'Душан Радовић', у селу Станичење, Сопот и Црвенчево", наводи се у саопштењу.

У извештају Батута, констатовано је да нема ризика за јавно здравље, као и да становништво Пирота може да настави са уобичајеним дневним активностима, што укључује радне и школске обавезе.

Градоначелник Пирота Владан Васић раније je рекао да ће ванредна ситуација остати на снази све док се цистерне из којих цури амонијак, не уклоне са шина.

У Нишу и даље забрањена употреба воде за пиће из индивидуалних бунара

Градски штаб за ванредне ситуације саопштио је да у ваздуху на подручју Ниша нема повећане концентрације амонијака, али да је забрањена употреба воде за пиће из индивидуалних бунара поред Нишаве.

"Због повећане концентрације амонијака које су утврдиле анализе Института за јавно здравље Ниш и ЈКП Наисус забрањена је употреба воде из Нишаве за рекреацију, риболов, као и коришћења улова из реке и њене непосредне близине", наведено је у саопштењу.

Вода за пиће из јавног водовода у Нишу је исправна за пиће и под редовним је и свакодневним праћењем Института за јавно здравље Ниш на 30 локација, додаје се у саопштењу.

Подсетимо, у недељу после подне преврнуо се један вагон у склопу воза који је превозио амонијак, након чега је грађанима препоручено да не излазе напоље без преке потребе.

Након акцидента на прузи код Пирота хоспитализовано је више од 50 особа, од којих је већина убрзо пуштена кући.

За две особе које су преминуле још увек није утврђено да ли је узрок смрти тровање амонијаком. 

image