Србија и Балкан

Додик: Нећемо делити имовину са БиХ, то питање је решено Дејтонским споразумом

Сигурно се неће десити да неко Српској узме шуме, ријеке, путеве или хидорцентрале, нагласио је председник Републике Српске
Додик: Нећемо делити имовину са БиХ, то питање је решено Дејтонским споразумом© TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Председник Републике Српске Милорад Додик казао је данас, током сумирања резултата постигнутих током године на измаку, да упркос сарадњи са странкама у Сарајеву, договора и преговора око државне имовине неће бити јер она не припада држави већ ентитету.

"Питање имовине решено је Дејтонским мировним споразумом и уставом. Република Српска неће да се одрекне своје имовине и нећемо делити нашу имовину са БиХ. То је питање за наш решено и нема даљих разговора. Сигурно се неће десити да неко Српској узме шуме, ријеке, путеве или хидорцентрале", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Председник Републике Српске је поновио да је Уставни суд БиХ инквизицијски и да не могу претити њиме, као и да Српска неће да спроводи одлуке "лажног високог представника" - Кристијана Шмита, високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини.

"Народна скупштина ће усвајањем Предлога о непокретној имовини дати одговор", прецизирао је Додик и истакао колико је поносан на формирање Фонда солидарности за дијагностику и лечење оболења, стања и повреда деце у иностранству, као и што је омогућено да сви они којима је таква врста помоћи потребна то и имају од друштва.

За почетак наредне године најавио је и помоћ младима, као и у претходном периоду.

Као један од важнијих догађаја ове године навео је фер и поштене изборе, које је ЦИК БиХ покушала да доведе у питање.

Када је безбедност у Републици Српској у питању, каже да је стабилна и нада се да ће стање остати идентично и наредне године.

"И економски смо стабилни, измирујемо све обавезе, не каснимо ни у једној ставци, измирујемо и плате, пензије, према борцима, социјалним категоријама. Усвојен је буџет за следећу годину. Наш јавни дуг је пет милијарди КМ, а односи се на 36 одсто БДП-а. Када видите земље ЕУ, Република Српска има најмањи дуг од свих", казао је Додик.

Навео је да је дошло до поремећаја на тржишту.

"Изгубили смо тржишта у Русији, односно знатно су смањена због сукоба у Украјини, и то покушавамо да надокнадимо на другим тржиштима", рекао је Додик и додао да је жеља да се сваке године повећава просечна плата.

Истакао је да у Републици Српској никада није било више запослених - 290.000 и додао да се ради на растерећењу пензионог фонда.

Српска неће имати проблема са електричном енергијом

Говорећи о инвестицијама, Додик је рекао да ће оне бити на реалним условима.

"То су Хидроелектрана Бук Бијела, Термоелектрана Угљевик, реконструкција Термоелектране Гацко, потом гасовод из Србије према Бањалуци, изградња соларних електрана на ветар, као и путна инфраструктура. У овом тренутку створени су сви услови за потписивање уговора о изградњи болнице у Требињу. Почињемо са изградњом реконструкције дела у УКЦ Српске".

Додик истиче да су путеви и ауто-путеви у Републици Српској веома важни и подсетио да је завршена реконструкција пута Љубиње-Требиње.

"Реконструисан је пут Пале-Јахорина. И даље реконструкције путева су настављене, а магистрални пут од Приједора до Бањалуке је завршен. Што се тиче ауто-путева настављамо са изградњом деонице пута од Бијељине до Раче, то су радови који су раније започети. Ради се деоница пута од Вукосавља до Брчко Дистрикта, али смо и договорили трасу ауто-пута кроз Брчко, која ће повезивати Бањалуку и Београд", навео је Додик.

Истакао је да Српска има стабилно тржиште и да неће имати проблема са електричном енергијом, пренела је РТРС.

image