Србија и Балкан

Ким: Спремамо другачију мисију која неће бити одбрамбена

Лидер Северне Кореје оптужио је Америку да, под изговором јачања сарадње са Јужном Корејом и Јапаном, стварају "азијску верзију НАТО"
Ким: Спремамо другачију мисију која неће бити одбрамбена© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун изјавио је да су нуклеарне снаге Северне Кореје спремне да изврше "другачију" мисију, која више неће бити одбрамбена, додајући да је структура међународних односа прешла на "нови хладни рат", преноси РИА Новости позивајући се на севернокорејску агенцију КЦНА.

Лидер Ким Џонг Ун рекао је у извештају на пленуму странке те земље да САД подижу тензије на Корејском полуострву и под изговором јачања сарадње са Јужном Корејом и Јапаном стварају "азијску верзију НАТО".

"Сједињене Државе су од 2022. до максимума подизале ниво војног притиска на ДНРК, често уносећи разна оружја за нуклеарне ударе у Јужну Кореју ради трајног распоређивања, а с друге стране, темељно промовишући сарадњу са Јапаном и Јужном Корејом под изговор за "јачање алијансе", понирање у стварање новог војног блока, азијске верзије НАТО-а", рекао је Ким Џонг Ун у извештају на шестом пленуму Централног комитета Радничке партије Кореје, који је одржан од 26. до 31. децембра.

"Наглашавајући важност јачања нуклеарних снага, у извештају је јасно да наше нуклеарне снаге сматрају да је то прва мисија за одвраћање од рата и очување мира и стабилности и, међутим, ако не успе да одврати, извршиће другу мисију, који неће бити за одбрану", наводи се у извештају.

Севернокорејски лидер је такође указао на важност јачања способности самоодбране Пјонгјанга усред озбиљних спољних изазова и тренутног стања међукорејских односа.

Ким Џонг Ун је такође наредио, у оквиру стратегије земље за јачање нуклеарних снага, развој новог интерконтиненталног балистичког ракетног система са могућношћу "хитног" нуклеарног узвратног удара, како би поуздано били заштићени достојанство, суверенитет и опстанак Северне Кореје.

На важном састанку владајуће Радничке партије, Ким је назначио важност потребе да се појача нуклеарни арсенал и обезбеди "значајна војна моћ", како би се одбранио суверенитет и територијални интегритет Северне Кореје, пренео је Ројтерс.

Ким је оптужио Вашингтон и Сеул да су организовали "заверу да се изолује и угуши" Северна Кореја, називајући то "невиђеним у људској историји".

Овај извештај дошао је неколико часова након што је Северна Кореја испалила балистички пројектил кратког домета источно од обале, у новогодишњој ноћи.

Јужна Кореја на дохват руке

Раније током дана медији су пренели да је Ким Џонг Ун рекао и да би ракете нових севернокорејских вишецевних ракетних система од 600 милиметара могле да носе тактичко нуклеарно оружје, а цела Јужна Кореја им је на дохват руке. 

Севернокорејски лидер је такође указао на потребу повећања броја нуклеарних бојевих глава којима та земља располаже.

У последње време Северна Кореја је активно спроводила ракетне тестове. Северна Кореја је 2022. године извела скоро 40 пробних лансирања, испаливши око 70 пројектила, укључујући интерконтиненталну балистичку ракету која је пробно испаљена у новембру. Тестови су уследили као одговор на заједничке вежбе САД и Јужне Кореје у региону.

image