Србија и Балкан

Лекић: Формираћемо нову владу, не прихватамо колонијални статус

План је да се до 20. јануара, кроз легалне процедуре и демократске одлуке, све обави, рекао је мандатар за састав нове Владе Црне Горе
Лекић: Формираћемо нову владу, не прихватамо колонијални статусwww.globallookpress.com © © Martin Siepmann

Мандатар за састав нове Владе Црне Горе Миодраг Лекић потврдио је за подгоричке "Вијести" да ће састанак лидера парламентарне већине на којем ће се разговарати о саставу владе бити одржан 4. јануара, а има и поруку за међународну заједницу која се противи таквој влади.

"На састанку, 4. јануара разговараћемо о динамици формирања владе као и персоналним решењима. Нема пуно времена али је план да се до 20. јануара, кроз легалне процедуре и демократске одлуке, све обави", рекао је Лекић.

Он је додао да ће "влада бити састављена у Црној Гори, на принципима демократије који важе за земље из којих стижу одређене критике и сугестије".

"Не прихватамо колонијални статус, ако неко то мисли. Ево на пример, била је  посета два представника министара иностраних послова Словеније и Аустрије, и то апсолутно заслужује пажњу, али мени не пада на памет да проучавам како послује фармацеутски погон словеначке државе у Русији, који је високо профитабилан. Не пада ми на памет да размишљам да је пре неколико година бивша министарка иностраних послова Аустрије на своје венчање позвала Владимира Путина, који је и био присутан. То је ствар тих земаља. Према томе, и те земље треба да исто обрате пажњу да ће се о састављању владе у Црној Гори одлучивати у Црној Гори, према демократским поступцима", поручио је Лекић.

Мандатар напомиње да се већина која ће чинити нову владу споразумом обавезала на посвећеност европским интеграцијама, регионалној сарадњи и поштовању свих преузетих међународних обавеза и поручује да ће њен циљ бити да консолидује институције.

Лекић наводи да је начелни договор  из септембра по коме би половина места у влади требало да припадне Грађанском покрету УРА и Социјалистичкој народној партији (СНП) с једне, и Демократском Фронту (ДФ) и Демократама са друге стране, основа  за тражење коначног решења.

„Легитимни захтеви странака и сагледавање целине и општег интереса - у комбинацији та два елемента ће бити састављена нова влада”, истакао је Лекић.

 

image