Србија и Балкан

Дан Републике Српске упркос негодовањима: "Шта год да радите Српска неће нестати"

Без обзира што празник српске стране смета бошњачким званичницима и ратним удружењима то неће утицати на одржавање дефилеа
Дан Републике Српске упркос негодовањима: "Шта год да радите Српска неће нестати"© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Свечани дефиле у Источном Сарајеву поводом 9. јануара - Дана Републике Српске одржаће се упркос најављеним окупљањима бошњачких ратних удружења (од "Зелених беретки" до "Удружења генерала") и отвореном негодовању бошњачких званичника.

Јер, како поручује српска страна, а преноси РТРС, "никакве њихове акције неће допринети томе да Република Српска нестане".

"Српска и Српско Сарајево су вечни и бошњачка удружења се не смеју играти с тим јер доводе у питање опстанак БиХ", рекао је председник Скупштине општинске Борачке организације "Илиџански борац" Горан Шеховац.

Празник Српске међутим итекако смета и градоначелници Сарајева Бењамини Карић која га оцењује као "провокацију" и наводи да се "неуставно обележавање 9. јануара сели у Источно Сарајево, на капије града који је био под терором агресора и под најдужом опсадом".

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић на ово колегиници поручује да би она "као свака политички нормална и освешћена особа, требало да поштује право других да славе оно што желе"

"Карићева као градоначелница има право на своје мишљење, али ја никада не коментаришем ни дан Федерације нити дан града Сарајева 6. април, који је заједнички датум свих нас. Оно што најмање има право јесте да она коментарише Дан Републике Српске који очигледно не воли", рекао је Ћосић за Срну.

Он је Карићеву упозорио и да је Сарајево, њено колико и његово, исправљајући се потом и наводећи "више моје него њено, али сад је она градоначелница и живи у граду који су стварали наши родитељи".

За најављене протесте Бошњака он каже да су апсурд друштва БиХ "јер нису спремни да пожеле добро онима који живе поред њих, ма колико се разликовали".

Али, како каже, "право је других да протестују у својој авлији".

"Никада им нећу желити лоше, а они протестима показују колико желе лоше људима поред њих. Све то говори о томе колико је пројекат звани БиХ немогућ", поручио је градоначелник Источног Сарајева.

На изјаву Ћосића огласила се поново Карићева која му је дала за право да Сарајево, како је навела, "јесте и ваше и тачно је да га су градили и ваши родитељи".

"То јесте ваш главни град и треба да се поносите њиме. Наши родитељи и преци су градили и Сарајево и Бањалуку и Фочу и Приједор и све наше заједничке прелијепе босанске градове. Чији год су родитељи градили Сарајево, град им је отворен, осим онима који су га после убијали", написала је Карић на свом Фејсбук профилу.

Шта славе Срби?

Девети јануар, наиме, дан је када су Републику Српску 1992. године основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, под првобитним називом Српска Република БиХ.

Овај њихов потез уследио је након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.

image