Србија и Балкан

Клокић: Ове године очекујем приступање Босне и Херцеговине "Отвореном Балкану"

“Ако су Србија и Албанија могле да пређу неке дугогодишње разлике зашто не би и ми у БиХ могли да се окренемо доброј иницијативи која доноси корист и грађанима и привреди” истакао је Клокић.
Клокић: Ове године очекујем приступање Босне и Херцеговине "Отвореном Балкану"www.globallookpress.com © © Borislav Zdrinja

Mинистар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић очекује да БиХ коначно у овој години приступи иницијативи "Отворени Балкан", што би било на добробит домаће привреде и грађана, преноси РТРС.

"Политичко Сарајево је било против, а привредници из Федерације БиХ за ову иницијативу која значи отвореност граница, лакши проток робе и услуга, а у циљу да привредници имају боље привредне активности, што би осетили и грађани", рекао је Клокић.

Он сматра да се променом политичких структура на нивоу БиХ стварају услови да се поново покрене питање приступања БиХ иницијативи "Отворени Балкан", за коју је Република Српска од почетка заинтересована.

За сада су иницијативи "Отворени Балкан" приступиле Србија, Северна Македонија и Албанија, а чланство БиХ је, између осталих, најавио председник самита министара БиХ Зоран Тегелтија летос на самиту у Охриду.

И црногорски премијер Дритан Абазовић је више пута истицао значај ове иницијативе. Средином децембра прошле године Абазовић је навео да "у прилог Црне Горе иде све што помаже да се тензије у региону умање".

Представници приштинске власти упорно одбијају "Отворени Балкан", а министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала поручила је да је ова иницијатива "оруђе кинеског и руског утицаја". 

image