Србија и Балкан

Патријарх Порфирије иде на Косово и Метохију, литургију за Божић служи у Београду

Патријарх Порфирије на КиМ жели да иде без телохранитеља
Патријарх Порфирије иде на Косово и Метохију, литургију за Божић служи у Београду© FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти дозволио је српском патријарху Порфирију да посети Косово и Метохију, у оквиру припрема за прославу православног Божића, саопштено је данас на сајту владе тзв. Косова.

Како се наводи, министар за повратак и заједнице Ненад Рашић тражио је од Куртија да патријарх Порфирије посети КиМ, што је Курти прихватио.

На сајту се наводи да је патријарх рекао да ће жели да уђе на КиМ без телохранитеља.

Тврди се да патријарх није поднео захтев за посету КиМ према постојећем споразуму.

На сајту Српске православне цркве потврђено је да ће патријарх отпутовати на КиМ, али у складу са утврђеним програмом. 

"Његова светост ће у своју Ставропигијалну лавру Пећку Патријаршију, у посету свештенству и верном народу Епархије рашко-призренске отићи у складу са својим програмом и нахођењем, који нису везани ни са једним политичким контекстом или са било којом личношћу из политичког живота", наводи се у саопштењу и додаје да ће по унапред утврђеном програму, патријарх Порфирије на Божић, у поноћ, служити свету архијерејску литургију у храму Светог Саве на Врачару.

Подсетимо, полиција тзв. Косова није пустила 26. децембра аутомобил са патријархом српским Порфиријем на административном прелазу Мердаре да уђе на простор КиМ, где се он упутио упркос допису Приштине да му није дозвољен боравак.

Патријарх се задржао у аутомобилу неколико минута, на страни коју контролише "косовска" полиција, а затим се окренуо и вратио ка Куршумлији.

Како је тада јавио репортер РТ Балкан са лица места, Патријарх је прошао контролу на пункту на којем су Срби, а када је пришао "косовском" пункту, аутомобил је издвојен са стране. Након десетак минута чекања, поглавару СПЦ саопштено је да окрене аутомобил и врати се назад, јер не може да уђе у јужну српску покрајину.

Ово је први пут да је неком црквеном великодстојнику забрањен улазак на територију КиМ, и то након што није испунио "услове Приштине" у којима се од њега захтевало да се огради од српског народа на КиМ и да осуди Србе који су на барикадама.

image