Србија и Балкан

Ивица Дачић у Загребу: Не верујем да смо најмилији једни другима, али ту смо где смо

Пленковић је, са друге стране, наставио с оптужбама Србије за агресију на Хрватску
Ивица Дачић у Загребу: Не верујем да смо најмилији једни другима, али ту смо где смо© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ/bs

Свечаном пријему у загребачком хотелу Вестин присуствовали су први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, министри за људска права и европске интеграције, Томислав Жигманов и Тања Мишчевић, а са хрватске стране премијер Андреј Пленковић и министар спољних послова Гордан Грлић Радман.

Министар Дачић је поручио да је неопходно да Србија и Хрватска пронађу заједничке интересе и онда када не мисле исто, као и да дијалог на равноправној основи, уз међусобно уважавање, представља пут за решавање отворених питања између Србије и Хрватске.

"Не верујем да смо најмилији једни другима, али ту смо где смо, морамо да живимо заједно и онда да живимо у миру", поручио је Дачић.

Он је истакао да је Србија свесна да су нека отворена питања озбиљна и тешка, односно да не могу да буду решена у кратком року, али препознаје простор и потребу за унапређење односа.

Дачић је рекао да његово присуство у Загребу, осим што шаље поруку бриге о Србима у Хрватској, говори и о потреби разговора и редефинисања односа Београда и Загреба. 

"Иако славимо Божић по различитим календарима, уверен сам да се можемо сагласити око симболике и непролазних вредности, а то су мир, толеранција и солидарност", истакао је Дачић.

Он је честитао Хрватској на уласку у Шенгенски споразум, оцењујући да појединачни напредак суседа треба да се посматра као заједнички успех као и да су бољи односи две земље у интересу оба народа, али и целог региона.

"Посебно је важно да обе државе осуђују говор мржње и етнички мотивисане нападе што би допринело изградњи поверења", рекао је министар и подсетио да је Влада Србије обезбедила 600.000 евра ради откупа куће Бана Јелачића, додајући да су то можда мали, али позитивни кораци на које се треба угледати.

"Мислим да би за сва спорна питања требало пронаћи конструктивна решења, укључујући и питање језика, писма, било да је реч о Србима у Хрватској, било о Хрватима у Србији", оценио је Дачић.

Хрватски премијер Андреј Пленковић указао је на потребу помирења између Хрватске и Србије, али није успео да се уздржи од изјава које не садрже такву поруку.

"Хрватска је била жртва агресије Милошевићевог режима и та чињеница живи с нама, живи с породицама несталих, с војницима, бранитељима, цивилима. То је наслеђе тешко", казао је Пленковић у обраћању на пријему.

Премијер Пленковић је поздравио јуче потписану Декларацију о сарадњи Хрвата у Србији и Срба у Хрватској,као чињеницу да је представник хрватске заједнице Томислав Жигманов постао члан српске владе.

Он је свима пожелео све најбоље у 2023. години, пожелео да буде боља и једноставнија од претходне, а свим верницима је упутио честитке за Божић, поруком, "Мир Божји, Христос се роди".

Српски патријарх Порфирије, честитао је Божић и изразио задовољство због данашњег окупљања.

"На данашњи дан ми само не да добијамо идеју или појам добра него апсолутно добро долази међу нас, а то је Бог. Он нам открива истину смисла нашег постојања, а онда из те блискости са Богом ми постајемо блиски са другима", рекао је патријарх у беседи на пријему.

Патријарх је казао да постоји пут до Бога, а то је вера, али и до других људи без обзира на границе.

"Радујем се што смо данас овде сабрани, радујем се што је и састав сабора такав какав јесте, јер ма колико да смо сви посебни и имамо личне печате, позвани смо да будемо народ Божији, да будемо црква његова, грађани царства небеског", рекао је патријарх.

У Загребу је уочи доласка шефа српске дипломатије Ивице Дачића, потписана Декларација о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије, којом се осуђује мржња према мањинама а државе подстичу да се окрену решавању отворених питања.

Декларацију написану на оба језика и два писма потписали су Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, иначе председник Демократског савеза Хрвата у Војводини, и Милорад Пуповац, председник Самосталне демократске српске странке.

 

image
VV inauguration
banner