Србија и Балкан

Срби дочекују Божић у Витлејему: У мислима и молитвама са читавим православним светом

Бадње вече у Светој земљи Срби проводе као велика породица
Срби дочекују Божић у Витлејему: У мислима и молитвама са читавим православним светомwww.globallookpress.com © Mosab Shawer/Keystone Press Agency

Међу хиљадама православних верника који су се данас окупили у Витлејему ради прославе најсрећнијег хришћанског празника Божића налазе се и многи Срби, који у граду Христовог рођења ишчекују литургију коју ће служити Патријарх јерусалимски Теофил III.

У Светој земљи су се окупили Срби из целог света, а Бадње вече, како наводе, проводе као велика породица.

"У читавом Витлејему осећа се празнични дух, град је украшен и на Тргу јасли налази се велика божићна јелка која је окићена за празник по грегоријанском календару, али је дочекала и празник по јулијанском календару", рекао је за РТ Балкан теолог Драган Вукић који је провео 32 године на челу поклоничке агенције Српске православне цркве "Доброчинство".

"Осећамо се веома захвално и привилеговано зато што имамо прилику да проведемо празнике у граду богорођења Витлејему. Пресрећни смо и наша су лица све време озарена", рекао је Вукић и додао да ће Витлејем вечерас бити центар православног света, у коме ће се сви православни верници окупити у молитвама и мислима.

У Библијском граду на Западној обали у коме се по предању родио Исус Христ, вечерас ће литургију држати Патријарх јерусалимкси Теофил III.

"Нема лепшег осећаја од празника поред пећине у којој је пресвета Богородица родила Христа, где су јасле у које га је положила", поручио је Драган Вукић. 

Вукић је у име православних Срба који су вечерас у Витлејему поздравио читаоце РТ Балкан радосним поздравом Христос се роди!

image