Србија и Балкан

Стигао одговор Кфора на захтев за повратак Војске Србије на КиМ

Министарство одбране Србије је наведени документ доставило Кабинету председника Александра Вучића
Стигао одговор Кфора на захтев за повратак Војске Србије на КиМ© Foto Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Представници Комисије за спровођење Војнотехничког споразума Генералштаба Војске Србије преузели су од представника Кфора одговор на захтев за повратак до 1.000 припадника Војске Србије и полиције Републике Србије на простор Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Одговор је преузет на Бадње вече, у 19.00 часова, на административном прелазу Мердаре.

Министарство одбране Србије је наведени документ доставило Кабинету председника и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, наводи се у саопштењу.

Србија је у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН средином децембра предала захтев Кфору за повратак до 1.000 припадника српских снага безбедности на територију КиМ. 

Кфор је претходно саопштио да се "анализира недавни захтев Владе Србије" да се на Косово и Метохију врати до хиљаду припадника српских снага безбедности у складу са Резолуцијом 1244.

"Мисија Кфора коју води НАТО, састоји се од више од 3.700 припадника особља из 27 земаља – укључујући НАТО савезнике и партнере који су посвећени обезбеђивању безбедног, окружења и слободе кретања за све заједнице на 'Косову', у складу са мандатом заснованим на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН из 1999. Као таква, улога Кфора је и даље фундаментална за трајну безбедност на целом Косову и стабилност у региону Западног Балкана", објавио је тада Кфор. 

image