Србија и Балкан

Брнабић: Тражићемо додатне гаранције за Србе на КиМ

Није ми логично да није добродошла само подршка српских безбедносних снага на Косову и Метохији, рекла је премијерка Србије
Брнабић: Тражићемо додатне гаранције за Србе на КиМ© FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/ bg

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је, поводом негативног одговора Кфора на захтев Србије да се припадници српске војске и полиције врате на Косово и Метохији, да је "једно шта каже Кфор, а друго је шта је реалност, а реалност је да Срби нису безбедни на КиМ".

"Тражићемо додатне гаранције за Србе јер ово нису услови у којима било ко у Европи треба да живи у 21. веку", рекла је Брнабић за Танјуг.

Она је додала да ће наставити да инсистира на поштовању свих досадашњих споразума постигнутих у дијалогу између Београда и Приштине, као и да очекује да ће формирање Заједнице српских општина бити у фокусу састанака у току наредне недеље.

Говорећи о негативном одговору Кфора на захтев Београда, председница Владе Србије оценила је да две ствари говоре о карактеру тог одговора - "прво што је одговор упућен на Бадње вече, а други што се непосредно пре тог одговора десио напад на дечака и младића српске националности у Штрпцу”.

Она је подсетила да је тај напад само последњи у низу инцидената, а да тај низ тренутно броји преко 300 напада на Србе на КиМ у последње две године за које нико није одговарао.

"И онда чујемо да неко може да се брине о Србима у покрајини и једина помоћ која није потребна је подршка српских безбедносних снага. Добродошла је подршка и албанских и америчких и немачких и холандских безбедносних снага и свих других, само није добродошла подршка српских. Мени то није логично", истакла је Брнабић и напоменула да је то супротно Резолуцији 1244 СБ УН.

Она је анвела да та Резолуција и даље постоји, да од ње нико не може да побегне, па чак ни они који су је прекршили.

Премијерка је закључила да су сви који су признали једнострану проглашену независност тзв. Косова прекршили ту Резолуцију Уједињениција и указала да они то јако добро знају.

image