Србија и Балкан

Вучић: Кфор одговорио да нема потребе да се српске снаге врате на КиМ

По Резолуцији СБ УН 1244 немају право да одбију тај наш захтев, поручио председник Србије
Вучић: Кфор одговорио да нема потребе да се српске снаге врате на КиМ© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Кфор је одговорио да нема потребе за повратком српских снага на територију Косова и Метохије, рекао је председник Србије Александар Вучић.

"Они су у свом пажљиво састављеном писмену упућеном Влади Србије, који сам и ја добио, одговорили да сматрају да нема потребе за повратком Војске Србије на територију КиМ, притом се позивајући на Резолуцију 1244", навео је Вучић за ТВ Пинк, додавши да Кфор, по Резолуцији СБ УН 1244, нема право да одбије тај захтев Београда.

Председник је додао да се у одговору Кфора наводи да "пажљиво мотре на то шта се збива на северу".

"Није ваш посао да бринете о барикадама на северу, већ о свим Србима на Косову и Метохији. Њихово руководство брине о политичким решењима, о чланицама НАТО које су организатори свега тога, а не о стварној безбедности. Они су само политичко оруђе у рукама најмоћнијих западних сила", поручио је Вучић. 

"Чекаћемо, и указивати како и на којим местима нису заштитили српски живаљ. Као дечака Стевана Томића у Клокоту, а да ни не причам о дечаку Стефану Стојановићу. Срамна је кампања из света подршке Куртију", рекао је председник и додао да ће видети какав ће бити одговор Београда.

Он је истакао да му нико од званичника није послао поруку да је ужаснут нападом на српску децу, али да је добио 11 порука амбасадора због Раде Трајковић када је два сата седела на административном прелазу.

"Пуцање на српске дечаке их није насекирало. То говори о свима њима, и о односу према српском народу", рекао је Вучић.

"Нису били гласни када су српски дечаци готово убијени. Један од портпарола из Европске уније је рекао да је дошло до пуцњаве. Нису тамо биле ловокрадице, него је човек пун мржње, видевши децу да носе бадњак, пуцао на њих. Реч му нису рекли. Са свим тим ћемо се суочавати. Па онда имамо и притисак страних служби, које заједно са Куртијем, кажу да неће дозволити поделу Косова. Ко је то тражио? Овде је реч о покушају убиства двојице дечака, а онда видите и домаће агенте који то одобравају. То је једна матрица којом покушавају да нас разоре, заједно и са другим службама, чак и са истока. Верујем да нам предстоји тежак период, али борићемо се и трудити да сачувамо свој народ", поручио је он.

Вучић je најавио да ће се ускоро видети са породицама Стојановић и Томић, али да ће се проблеми наставити.

"То је резултат атмосфере коју је Куртијев режим са неким са споља правио. Нису они полудели из чистог мира. Све је ово плод атмосфере коју је створио Курти. Мене плаши да видим то и код нашег народа, да нисмо више у стању то сасвим рационално да посматрамо. Та слика на Бадњи дан је потресла Србију, изазвала сузе свих људи", рекао је он.

Подсетимо, 15. децембра председник Србије је саопштио да је донета одлука да се Кфору уручи захтев, који је у складу са Резолуцијом 1244, да се одређени број припадника српске војске и полиције врати на Косово и Метохију.

Вучић је тада навео да је то битно за безбедност Срба на КиМ, али и за контролисање административних прелаза Јариње и Брњак.

Санкције Русији и договор са Приштином

Председник је истакао да је Србија годину дана издржала да буде земља која није увела санкције Русији, те да је званични Београд показао своју одважност, одлучност и независност у одлучивању.

Он је додао да ће Србија можда морати да уведе санкције, "не под притиском, већ под претњом нечег много већег", али да чак и кад би то урадила, Запад би поручио да је коначно време за споразум са "Косовом".

"Тај споразум подразумева де факто признање Косова. Они ће рећи да то није признање", рекао је Вучић, указавши да ће се од Београда заправо тражити да пусти "Косово" да уђе у Уједињене нације.

Улога Америке у "косовском чвору"

"Америка је врло искрена у томе да жели пуну косовску независност", рекао је Вучић и додао да је реч о највећој сили, која је уз Велику Британију и Немачку, изродила независност "Косова".

Он је истакао да је са Американцима могуће разговарати јер се они "труде да разумеју позицију Србије и Срба на Косову и Метохији".

Као пример за то, Вучић је навео разговор са амбасадором САД у Србији Кристофером Хилом.

Амерички амбасадор неће променити свој став, али жели да чује српску страну приче, додао је председник.

image