Србија и Балкан

Шоле, "страшно важан човек" стиже у регион: Пред њим су четири задатка

О важности његовог боравка најбоље говори податак да је један од четворице функционера које поставља директно председник Америке
Шоле, "страшно важан човек" стиже у регион: Пред њим су четири задаткаwww.globallookpress.com © Yin Bogu/Xinhua

Саветник Стејт департмента Сједињених Америчких Држава Дерек Шоле, коме је председник Србије дао епитет "страшно важан човек" америчке администрације, или, како га је назвао лист "Политико" - "човек у Блинкеновом уху" - у наредна три дана биће у посети Скопљу, Приштини и Београду.

О важности његовог боравка најбоље говори податак да је један од четворице функционера које поставља директно председник Америке, али и то што је обављао послове у БиХ, Сирији, Русији.

Бајденов специјалац сада је укључен у дијалог Београда и Приштине.

Најновији његов, јавни, потез десио се недавно, када је тражио од премијера привремених приштинских инстититуција Аљбина Курти да одустане од пререгистрације. Изазвао је јавни бес Албанаца са Косова због тога, јер је на Твитеру похвалио Србију и критиковао Приштину управо због инсистирања на пререгистрацији таблица.

Агенда за регион у четири тачака

"Стопирање "ратних игара" Београда и Приштине, фокусирање на Шолц - Макрон план за решавање косовског чвора, што хитније формирање Заједнице српских општина, стопирање отпризнавања Косова уз заокруживање независности Приштине, четири су задатка које у својој актовки носи Шоле, пише "Блиц".

Шоле данас путује у Скопље, где ће разговарати са представницима тамошње Владе о енергетици, економији и борби против корупције.

Сутра стиже у Београд, а према агенди тема разговора биће енергетска безбедност, регионална економска интеграција и напредак у погледу приступања Србије ЕУ.

"Он ће са Вучићем такође разговарати о улози Србије у јачању регионалног мира и безбедности и њеном континуираном ангажовању у дијалогу који води ЕУ у циљу нормализације односа са тзв. Косовом", наводи се у саопштењу Стејт департмента.

После Београда отпутоваће у Приштину, где ће разговарати о унапређењу евроатлантских интеграција, укључујучи, како је саопштено, и "дијалог уз подршку ЕУ за постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа између Косова и Србије, усредсређених на међусобно признавање".

"Политико": Сведок главних догађаја последњих 30 година

Ликом и делом високог саветника у Стејт департменту бавио се и лист "Политико".

"Када погледате главне дипломатске догађаје у последњих 30 година, Дерек Шоле их је све видео. Радио је са америчким дипломатским легендама као што су Џејмс Бејкер, Строуб Талбот и Ричард Холбрук и служио је у неким од највиших ешалона Беле куће, Пентагона и Стејт департмента. Од Босне до Сирије, а сада и Русије, Шоле је помагао да се обликују амерички приступи својој политици у иностранству", писао је лист у марту 2022. године.

Холбруку писао говоре

Администрацији Била Клинтона придружио се 1999. године као Холбруков главни писац говора када је био амерички амбасадор у Уједињеним Нацијама. Тако се и упознао са регионом, ратовима, Привременом споразуму између Македоније и Грчке, пошто је Холбрук био најважнији амерички актер у тим процесима. У то време је био специјални саветник још једне легенде америчке дипломатије, заменика државног секретара Строуба Талбота.

Након што је администрација Барака Обаме ступила на дужност, од 2009. до 2011. године, био је главни заменик директора особља за планирање политике државног секретара Хилари Клинтон. Од 2011. до 2012. Шоле је радио у Белој кући као специјални помоћник председника и виши директор за стратешко планирање у Савету за националну безбедност Сједињених Држава. Од 2012. до 2015. био је помоћник министра одбране за међународну безбедност, где је руководио одбрамбеном политиком САД према Европи, Блиском истоку, Африци и западној хемисфери.

Такође је служио као члан транзиционог тима у Стејт департменту током периода када се администрација Џоа Бајдена спремала да преузме Белу кућу. Сличну улогу имао је и у Обамином транзиционом тиму 2008. године.

Током председничког мандата Доналда Трампа повукао се из администрације.

Од 2016-2020, радио је као извршни потпредседник и виши саветник за безбедносну и одбрамбену политику у Немачком Маршаловом фонду Сједињених Држава, и као гостујући сарадник у неколико других институција, као што су Брукингс институт, Кисинџер центар за глобално Послова на Универзитету Џон Хопкинс и Америчкој академији у Берлину.

Добио је медаље и од Стејт департмента и од Пентагона.

image