Србија и Балкан

Проблеме прави Приштина, а не Београд: Нема наставка преговора без формирања ЗСО

САД се укључиле у преговоре Београда и Приштине јер Европска унија није имала могућности и капацитета да их активно води, сматра политиколог Вук Велебит
Проблеме прави Приштина, а не Београд: Нема наставка преговора без формирања ЗСО© Канцеларија за Косово и Метохију

Америчка администрација је свесна да проблеме на Западном Балкану не прави Београд, него Приштина, а то ће потврдити и виши саветник Стејт департмента Дерек Шоле који данас стиже у Београд, навео је политиколог Вук Велебит.

Он је напоменуо да су се САД укључиле у преговоре Београда и Приштине јер Европска унија није имала могућности и капацитета да их активно води, те да је идеја Вашингтона да се преговори убрзају и да се дође до решења.

"Мислим да интензивирана дипломатска активност САД на Балкану а пре свега у Србији говори и о новој, промењеној позицији Србије у Вашингтону. Сада, са америчке стране, постоји више стрпљења и спремности да се разговара са Београдом, што је и сасвим логично да Србија као највећа земља територијално, економски и популационо у региону Западног Балкана, буде и главни саговорник и можда сутра и главни савезник САД на Балкану", рекао је он, уз оцену да данас сведочимо промени и могућем успостављању стратешког партнерства између Србије и САД.

Према његовим речима, врата за то су данас отворена и веома је битно да се ради на изградњи поверења са обе стране, тј. да Београд може да верује Вашингтону, али да и Вашингтон може да верује Београду

Веома занимљивим је оценио теме о којима ће се разговарати, а то су енергетска стабилност, регионална сарадња и економија, као и одржавање регионалног мира.

"Америка због свог прагматичног приступа жели да са Србијом ради на развијању дугорочног партнерства а да би се оно успоставило мора се радити управо на темама које су складу са тим, односно енергетици и економији. Ту је веома важна иницијатива Отворени Балкан, где постоји идеја одржавања регионалне политичке стабилности путем креирања економске сарадње, јер ако је регион економски повезанији, мање су шансе да дође до сукоба у њему", истакао је саговорник Танјуга.

Нагласио је да је веома добро што администрација председника САД Џозефа Бајдена наставља да спроводи неке споразуме потписане за време владавине Доналда Трампа и да у наредном периоду можемо очекивати и веће присуство америчких компанија у Србији и региону нарочито ако се иницијатива Отворени Балкан прошири на све земље Западног Балкана.

Упитан да ли је сада прави тренутак да се формира Заједница српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији, Велебит је рекао да верује да је то била и једна од тема Шолеових разговора у Приштини, те да без формирања ЗСО неће моћи да се иде даље у преговоре нити да се постигне решење.

"Питање је само колико ће још косовска администрација одолевати притиску и покушавати да изигра успостављање Заједнице српских општина, али рекао бих да то можемо очекивати у наредном периоду", навео је он.

Када је реч о могућностима реализације француско-немачког плана истакао је да је очигледно да је више актера заинтересовано за то, као и да је могуће да ове године дође до постизања неког решења, али да не би полагао велике наде у то, јер последњих 10 година слушамо исту причу како ће се питање односа Београда и Приштине решити баш те године.

image