Србија и Балкан

САНУ ускоро добија новог председника

До 30. марта би требало да буде одржана изборна скупштина за Костићевог наследника
САНУ ускоро добија новог председника© A.K./ATAImages

Владимир С. Костић, председник Српске академије наука и уметности, најавио је одлазак са чела те институције. Он је данас поновио своју одлуку и рекао да је она непромењива.

До 30. марта би требало да буде одржана изборна скупштина за његовог наследника, два потпредседника и генералног секретара.

"Још не располажемо јасним именима, сем одлуке моје маленкости да после два турнуса није уљудно и пристојно да наставим са својим присуством на том месту", рекао је Костић на конференцији за новинаре у седишту САНУ.

Према његовим речима, имена кандидата морају бити достављена до 7. марта, пошто ће их 8. марта изборна комисија сагледати и саставити дефинитивну листу, са којом ће потом бити упознати чланови САНУ на конференцији 16. марта.

"Није правило али је пожељно да предлози за председника садрже и предлог програма рада и визију кандидата", додао је Костић.

Када су нагађања у јавности о могућим кандидатима за председника САНУ у питању, Костић је уверен да би тај посао могло боље од њега да ради барем десетак људи.

"Гајим илузију да је та врста избора важна и за ову средину и да ће у том смислу академија изабрати не само председника него да ће кроз његов предлог рада изабрати и даље правце ове куће", додао је академик.

Костић је истакао да сматра да је неумесно да говори да ли је на челу САНУ постигао нешто или не.

"Желео сам да урадим још више. Себи могу да дам само један комплимент - да сам овај посао радио свакодневно, са екипом која је преузела свој део одговорности", нагласио је Костић.

image
VV inauguration
banner