Србија и Балкан

Ухапшен осумњичени за уништавање надгробних споменика у Вуковару

На српском православном гробљу у Вуковару девастирано 13 споменика
Ухапшен осумњичени за уништавање надгробних споменика у Вуковару© Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Полиција у Хрватској ухапсила је мушкарца који је осумњучен да је оштетио надгробне споменике на старом православном гробљу у Вуковару.

Вуковарско-сремска полиција саопштила је да је 40-годишњак на вуковарском православном гробљу, у неколико наврата, прошле и почетком ове године оштетио више надгробних споменика, мраморни крст, као и Маузолеј који је уписан у Регистар културних добара Хрватске, преноси Танјуг.

Над њим је спроведена криминалистичка истрага, а тужилаштву је кривично пријављен због оштећења туђе ствари, повреде мира покојника и оштећења и недозвољеног извоза културног добра.

Епархија осјечкопољско и барањска сопштила је пре два дана да је утврђено да је на српском православном гробљу у Вуковару девастирано 13 споменика, о чему је обавештена криминалистичка полиција.

Председник Заједничког већа општина из Вуковара Дејан Дракулић, вуковарски свештеник Саша Кузмановић и заменик градоначелника Вуковара и председник градске организације СДСС-а Срђан Колар у понедељак, 9. јануара, посетили су, уз присуству полиције православно гробље и напоменули да је ово био трећи напад у последња три месеца који се дешава управо на том месту.

"Овај вандалски чин који сигурно није добронамеран, десио се између петог и шестог јануара, управо пред Божић. Верујемо да је то направљено од стране лица који не знају шта чине и коју поруку могу послати са оваквим чином", изјавио је заменик градоначелника града Вуковара и председник градске организације СДСС-а Срђан Колар.

Јасна је порука починилаца с обзиром на то у којем периоду је почињен овај вандалски чин, јер су православни верници управо тих дана прослављали најрадоснији хришћански празник Божић који позива на љубав, разумевање и поштовање, навео је председник Заједничког већа општина Вуковар Дејан Дракулић. 

Девастацију споменика на српском гробљу осудио је и градоначелник Вуковара Иван Пенава.

image
VV inauguration
banner