Србија и Балкан

Старовић: У Рачку нису убијени цивили, Приштина скреће пажњу са ЗСО

Државни секретар Министарства тврди да као доказ томе служе парафинске рукавице које су обављене
Старовић: У Рачку нису убијени цивили, Приштина скреће пажњу са ЗСО© Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Више од 20 година Србија покушава да одбрани истину о догађајима у селу Рачак, када су припадници МУП у антитерористичкoј акцији ликвидирали око 40 припадника УЧК, а тај догађај је био и непосредан повод за бомбардовање тадашње Југославије.

Државни секретар Министарства одбране Немања Старовић изјавио је данас да нема говора о томе да су у Рачку 1999. године ликвидирани цивили и истакао да о томе сведоче и парафинске рукавице које су обављене.

"Дакле ради се о људима који су носили оружје у рукама, нема говора о било каквим погубљењима, извештаји са обдукције о томе јасно говоре", рекао је Старовић за РТС.

"Мислим да је наша јавност већ довољно добро упозната са свим чињеницама. Упознати су и у иностранству да се радило о једној професионално спроведеној антитерористичкој акцији припадника МУП-а, о томе јасно говоре налази патолога, како наших, тако и свих патолишких тимова", истиче Старовић и додаје да спомињањем Рачка Приштина жели да измести фокус са онога што представља њене обавезе, од којих је најажнија формирање Заједнице српских општина.

Он указује да није било злочина над цивилима у Рачку, већ да су тамо били људи који су носили оружје у рукама. 

Огромни притисак над главним патологом

Он каже да фински патолог Хелена Ранта у својим мемоарима описује под каквим се притисцима нашла док је писала извештај о Рачку.

"Ми имамо чак и сведочења која је у мемоарима изнела госпођа Хелена Ранта, шефица финског форезничког тима о томе под каквим је притиском па чак агресивним притиском, господина Вилијама Вокера, она била, да изађе на прес конференцију са некако довољно нејасним извештајем који би могао да послужи као основа за једну стравичну медијску кампању која је покренута о наводној ликвидацији, масакру цивила у селу Рачак, а све како би се пружило оправдање за агресију НАТО савеза на Савезну Републику Југославију", објашњава Старовић.

Приштински стереотип: Срби су криви за све

Државни секретар сматра да годинама уназад сведочимо томе да се додатно појачају стереотипи, да су Срби, наводно криви за све лоше што се десило деведесетих година, а како би се оправдао злочин агресије који је спроведен против наше државе.

"Оно чему сведочимо годинама уназад, па ево и сад последњих неколико дана јесте подгревање тих наратива са једне стране у западним медијима како би се ретроспектвно оправдао злочин агресије који је спроведен против наше државе", каже он.

А када говоримо о Приштини, додаје он, сврха, тог подгревања, те кампање којој сведочимо јесте то да се некако додатно појачају они стереотипи, оне црне легенде које су грађене деведесетих година о некаквој универзалној и претпостављеној кривици Срба за све лоше што је учињено током деведесетих, а како би се оправдао један апсолутно неприхватљив антицивилизацијски однос према припадницима српске заједнице на простору Косова и Метохије данас.

image