Србија и Балкан

Гренел: Радити на економском напретку, а не на узајамном признању "Косова" и Србије

Овде је потребан економски развој и обема странама треба да буде јасно да је то циљ, поручио је бивши изасланик за дијалог Београда и Приштине у администрацији Доналда Трампа
Гренел: Радити на економском напретку, а не на узајамном признању "Косова" и СрбијеGetty © Sean Gallup

Од отварања граница и довођења америчких компанија у овај регион, дошли смо до хаоса због ког НАТО снаге морају да се умешају, изјавио је за РТС бивши изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел и истакао да је до те промене дошло због Аљбина Куртија.

Он је навео да премијер привремених институција наставља да одбацује америчке и европске идеје, али да није осетио никакве последице, те да ће се то наставити све док САД не буду извршиле притисак на њега.

Гренел је напоменуо да је политика актуелне америчке администрације да се иницијатива препусти Европљанима.

"Овом региону није посвећено довољно пажње од стране Беле куће и оно што сада видимо јесте да Стејт департмент шаље људе нижег ранга и њихова политика је да пусте Европљане да преузму вођство, а видели смо како Европљани раде: много приче, али нема никакве акције", рекао је Гренел.

Он је додао да је америчка администрација заинтересована за овај регион, али да постоји разлика између изасланика ког шаље Бела кућа, који може да извести председника САД лично и људи који сада долазе, који заправо подносе извештај државном секретару САД.

Гренел је истакао да треба радити на економском развоју, као и да треба оставити по страни политику и причу о узајамном признању о ком се говори 20 година.

"Узајамно признање не помаже људима да ставе храну на сто. Овде је потребан економски развој и обема странама треба да буде јасно да је то циљ", поручио је он.

Гренел је навео да је један од проблема што Србија све енергенте увози из Русије, уместо да има алтернативне изворе енергије који би је ојачали.

"Ми смо (Трампова администрација) радили на томе. Зато је веома важно да се званичници склоне и да дозволе приватном сектору да се укључи", рекао је он, али је напоменуо да тренутно нема такве иницијативе у Вашингтону.

Говорећи о француско-немачком предлогу, Гренел је навео да је видео споразум и идеје које он садржи, за које је рекао да су уопштене.

"Обе стране морају да захтевају више детаља. Људи неће потписати споразум који само обнавља раније договоре који су тешко постигнути и које су прихватиле обе стране. Међутим, сада смо у ситуацији да морамо да их применимо како бисмо добили стабилност и економске реформе", рекао је он.

Гренел је напоменуо да Француска и Немачка желе да се потпише нови споразум који би био изнад свих претходних.

"Боље би им било да се концентришу на имплементацију претходних споразума", поручио је изасланик САД за дијалог Београда и Приштине у администрацији Доналда Трампа.

Он је истакао да је забринут због раста насиља и позвао обе стране да се посвете примени ранијих споразума и економским реформама, како би млади људи могли да остану и уживају у региону у ком су одрасли.

image